Uhapšene tri osobe u Požarevcu zbog korupcije

Uhapšene tri osobe u Požarevcu zbog korupcije

Foto: Urban City // Ilustracija

Pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije MUP-a, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo zloupotreba službenog položaja, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Uhapšeni su A.S. (1977), bivše odgovorno lice Poljoprivredne savetodavne stručne službe Požarevac, D.R. (1985), odgovorno lice preduzeća „Zlatni klas“ doo Požarevac i P.J. (1976), odgovorno lice registrovanog poljoprivrednog gazdinstva kao i preduzeća „Berni“ doo Batuša.

Sumnja se da je A.S. iskoristivši službeni položaj, u periodu od 2017. do 2018. godine, dao 57.621 kilogram pšenice i 44.280 kilograma suncokreta uzgajanih na obradivim površinama koje je koristila Poljoprivredna savetodavna stručna služba u otkup preduzeću „Zlatni klas“ doo Požarevac.

Zatim je, kako se sumnja, osumnjičeni D.R. sačinjavao fiktivnu dokumentaciju da ovi poljoprivredni proizvodi potiču od fizičkih lica – vlasnika registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

D.R. se sumnjiči da je na osnovu te dokumentacije izvršio plaćanje pomenutim poljoprivrednim gazdinstvima u ukupnom iznosu od oko 2.254.000 dinara na račune kod poslovnih banaka. Vlasnici gazdinstava su taj novac podigli sa svojih računa i direktno ili preko posrednika P.J. ga vratili A.S.

Na ovaj način A.S. je ostvario protivpravnu imovinsku korist za sebe oštetivši Poljoprivrednu savetodavnu stručnu službu Požarevac . Osumnjičenima je po nalogu nadležnog tužilaštva određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu biti privedeni tužiocu.

1 KOMENTAR

  1. Ma sva ova tzv. bornba protiv korupcije je ruganje zdravom razumu. Samo hvataju sitne prestupnike bez politicke zastite. Sustinska borba protiv korupcije bi trebala da krene od najviseg nivoa i da bude temeljna i sistemska. Evo npr. ministar Stefanovic – lazna diploma i afera Krusik. Da ne nabrajam ostale diplome u vladi, a tek sumljive biznise…

KOMENTARIŠI