Reprezentacija Srbije u američkom fudbalu ugostiće nacionalni tim Češke Republike 27. oktobra na Gradskom stadionu u Požarevcu u prvoj utakmici novog ciklusa Evropskog prvenstva.

Utakmica počinje u 12 časova. Ovom prilikom Srpska asocijacija američkog fudbala poziva sve ljubitelje američkog fudbala u Požarevcu i Srbiji da podrže nacionalni tim u borbi za novi najbolji plasman u istoriji Srbije. Američki fudbal igra se u Srbiji od 2003. godine, a reprezentacija Srbije trenutno zauzima 8. mesto u Evropi prema rang listi IFAF (Internacionalne federacije američkog fudbala).

Dve nedelje posle utakmice sa Češkom reprezentacija Srbije će odmeriti snage sa aktuelnim prvakom Evrope Francuskom u Lilu. Češka i Francuska svoj međusobni duel igraju 13. oktobra.

Selektor reprezentacije Srbije Dag Atkins i njegov stručni štab posle probe na SC Strelište u Pančevu 29. septembra odredili su putnike za Kopaonik, gde su se reprezentativci pripremali od 4. do 8. oktobra. Naredno okupljanje zakazano je na SC Strelište u nedelju 13. oktobra.

Ovo je prva godina kako se Evropsko prvenstvo igra u novom formatu. Novi format podrazumeva početak takmičenja u grupama posle čega će se pozicionirati timovi za nastavak takmičenja sledeće godine. Ovaj format obezbediće minimum dve zvanične utakmice svake godine.

Selektor Srbije je američki trener Dag Atkins. Atkins ima ogromno fudbalsko iskustvo. Trenerskim poslom počeo je da se bavi 1970. godine na srednjoškolskom nivou u Americi, kao trener ofanzivne linije. Glavni trener prvi put je postao 1975. godine u Sequim srednjoj školi u državi Vašington. Na koledž nivo prelazi 1983. godine, kao defanzivni koordinator Central Vašington univerziteta. Do 1994. godine na istoj poziciji radio je i na Oregon Tek i Humbolt Stejt univeritetima, a od 1995. do 2000. godine radio je na Nevada univerzitetu u Diviziji 1 koledž fudbala kao trener defanzivne linije. Tada se vraća na Humbolt gde je bio glavni trener do 2007. godine, a nakon toga je do 2012. ponovo bio defanzivni koordinator na Šasta i Siskijus koledžima koji su, kao i Humbolt, locirani u Kaliforniji.

Dag Atkins dugi niz godina paralelno je radio i u Evropi. Započeo je kao glavni trener 1986. i 1987. godine u finskom klubu Tampere Rocks, a bio je i defanzivni koordinator reprezentacije Finske koja je nauspešniji nacionalni tim u Evropi sa pet osvojenih evropskih prvenstava. U Evropu se vraća 2010. godine. Kao defanzivni koordinator postao je šampion Austrije sa Danube Dragons, 2012. godine osvojio je ligu Češke sa ekipom Prague Black Hawks

KOMENTARIŠI