Sezona skijanja je u punom jeku, a ski centri puni ljubitelja zimskih sportova. Februar, kao i mart su omiljeni meseci ljubiteljima belog sporta, jer je dan duži i sunce jače greje. Na listi najpopularnijih evropskih skijališta nalaze se, austrijska, francuska, švajcarska i italijanska, ali je poslednjih godina sve popularnija i Bugarska, Slovenija, Slovačka…

 AUSTRIJA

Majrhofen

Jedino mesto u Austriji u kojem može da se skija i leti je Majrhofen. Skijališta se nalaze u podnožju Hintertuksa, ali i na samom glečeru. Staze su besprekorne i za početnike i za eksperte, a priroda čarobna. Nadmorska visina je 3.500 metara. Ako žele u noćni provod, posetioci mogu da skoknu do Insbruka koji je od Majrhofena udaljen 50 minuta vožnje ili Salcburga, koji se nalazi na sat i po vožnje autom.

Arlberg

U ovoj austrijskoj regiji izdvajaju se dva ekskluzivna sela koja svake godine u velikom broju posećuju ljubitelji zimskih sportova. To su Leh i Zirs, koja dele isti ski pas i dobro su povezani. Zirs je na visini od 1.716 metara, a Leh na 1.450 metara i predstavljaju odličan izbor za početnike i sve one koji žele miran odmor.

Nasfeld

24 a nasfeld-min

Skijalište Nasfeld u Koruškoj, na samoj granici sa Italijom, je jedno od modernijih kada su u pitanju žičare i staze, ali i smeštajni kapaciteti. Proteže se na nadmorskoj visini od 1.300 do 2.000 metara, a staze su uglavnom crvene kategorije. Tu se nalazi i najsavremenija evropska žičara – Milenijum ekspres.

Kicbil

24 a kicbil-min

ŠVAJCASKA

Sas Fe

24 s sas fe-min

Vrhovi Alpa oduvek su bili meta skijaša, a za mnoge je to pre svega švajcarski biser – Sas Fe, kojem se profesionalci rado vraćaju, jer znaju da snega ovde ima tokom čitave godine. Za to je zaslužan glečer koji se spušta pravo u dolinu i u čijoj blizini se nalazi nekoliko grandioznih pećina. Skijaške staze su savršeno uređene i zauzimaju površinu od skoro 150 km. Pošto Švajcarska poštuje princip Green country, motornim vozilima je zabranjen prilaz. Od parkinga je organizovan prevoz autićima koji idu na električni pogon. Skijalište je raj za snoubordere, jer se tu nalazi veliki park za profi bordere i jedan manji za amatere. Posetioci mogu da uživaju i u raznim turističkim sadržajima, pa i u rotirajućem restoranu na najvišoj nadmorskoj visini u svetu.

Više o ovoj vest pročitajte OVDE

KOMENTARIŠI