Najstarija ptica na svetu sa 68 godina položila jaje

Najstarija ptica na svetu sa 68 godina položila jaje

Mudrost je ženka lejsan albatrosa i zvanično je najstarija ptica na svetu. Nikada ne bi rekli po njoj, ali ima najmanje 68 godina i godišnje pređe desetine hiljada kilometara. Sada je položila i jaje

Koliko biljni i životinjski svet može da bude fascinantan najbolje pokazuje Mudrost (Wisdom), koja se ponovo vratila na ostrvo Midvej da položi jaje i odgaji novo mladunče.

Naučnici su sa njom prvi put došli u kontakt i označili je 1956. godine, što znači da je najmanje 68 godina stara. To je ne sprečava da se svake godine vrati na pacifičko ostrvo i položi jaje.

Biolog Čendler Robins prvi put se susreo sa Mudrošću i označio je blizu američkih mornaričkih kasarni. Već je bila odrasla, što znači da je imala najmanje šest godina.

Mudrost je bila jedna od 8.400 albatrosa koji su označeni te godine i jedna od stotina hiljada na Midveju, gde albatrosi dolaze svake godine da snesu jaje i podignu ptiće.

Lejsan albatrosi se gnezde u ogromnim kolonijama i to skoro isključivo na ostrvima Midvej i Lejsan. Na prvom se godišnje gnezdi oko tri miliona ptica, od čega 1,2 miliona albatrosa.

Najstarija ptica na svetu se na svoje mesto gnežđenja vratila 29. novembra, a pre par dana snela je i jaje.

Albatrosi traže partnera sa oko pet godina i ostaju sa njim do svoje ili njihove smrti. Godišnje snesu jedno jaje. Mudrost se sa sadašnjim partnerom, Akeakamaijem, upoznala 2006. godine, sa „tričavih“ 56 godina.

KOMENTARIŠI