Najtopliji februar u Srbiji od kada se meri temperatura

Najtopliji februar u Srbiji od kada se meri temperatura

Foto: Urban City / B.P.

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je da je tokom februara zabeležena prosečna temperatura najviša u poslednjih 136 godina odnosno od kako se meri temperatura u Srbiji, a da nas natprosečne temperature i toplo vreme očekuju i u prvoj polovini marta meseca.

“Ovo je najtopliji februar, tu nema dileme. Dosadašnji rekord srednje temperature za februar mesec bio je 9,1 stepen i zabeležen je 1966. godine. Ove godine će biti za neki stepen više. Ovo su temperature primerene kraju marta i početku aprila. Ali zato se desilo pre nekoliko godina da je april bio hladniji od marta”, rekao je Todorović za Tanjug.

Prva polovina marta – natprosečne temperature

Todorović je rekao i da očekuje natprosečne temperature i u prvoj polovini marta koje će se kretati od 15 do 20 stepeni, a da će se temperature u uslovno rečeno hladnijim danima kretati od 10-12 stepeni što je, kako je istakao, iznad proseka za ovaj period godine.

Gledajući dosadašnji ritam vremenskih prilika tokom čitave zime, kako je naveo, nisu uočeni pokazatelji koji bi ukazali da će u narednom periodu nastupiti ozbiljno zahlađenja koje bi donelo snežne padavine u nižim predelima, pa čak i u planinskim predelima.

“Tek na visinama iznad 1.300 -1.400 metara možemo očekivati sneg. U Beogradu je palo svega 10 odsto prosečnih mesečnih količina”, rekao je Todorović.

KOMENTARIŠI