NPS Požarevac u Starom Kostolcu i Drmnu: Od starta industralizacije do potpune...

NPS Požarevac u Starom Kostolcu i Drmnu: Od starta industralizacije do potpune devastacije

Foto: Narodni pokret Srbija

Predstavnici Narodnog Pokreta Srbije, povereništvo Požarevac, razgovarali su prethodnih dana sa meštanima Starog Kostolca i Drmna. Saopštenje za javnost prenosimo u celosti u nastavku teksta.

-Nastavili smo sa posetama seoskih naselja, kako bi u javnost preneli ono što nam, sa punim poverenjem, prenose sami meštani. Veoma je važno javno ukazati na uslove u kojima žive naši sugrađani. 

Od industrijalizacije Srbije koja je počela iz Starog Kostolca pre više od 150 godina, danas, smešteni između tri elektrane, u Starom Kostolcu i Drmnu žive meštani kao svedoci propadanja svojih naselja.  

Gradska vlast na čelu sa SNS-om, na sve načine otežava meštanima život, takoreći prisilno ih iseljava. Prema rečima meštana, pošten i iskren čovek koji ne želi da se učlani u stranku, ne može da ima posao. Ucenjuju meštane otvoreno, bez zadrške, oduzimaju im kvalifikacije, otkazi se dobijaju zbog kašnjenje na miting. Mladi ljudi su prinuđeni da odlaze u inostranstvo i sa sobom vode porodice. Oni koji nisu otišli, žale i planiraju. Za decu nema u dva mesta ni jedne jedine klackalice, o igralištu da ne pričamo. Nema vrtića. Škola je oronula. Društveni život mladih ne postoji, u selu radi samo kockarnica. Sve manifestacije su davno ukinute. Život postoji, ali stoji.

Prilazili su nam meštani, prvo stidljivo, a kada su čuli da ništa ne tražimo, samo želimo da saslušamo, postalo je drugačije. Doneli su nam i posluženje, flašicu vode sa česme a i poslednje zvanične analize vode. Uverili smo se da je „na papiru“ voda ispravna. Ona sa česme daje drugačiju sliku. Ima i boju i ukus i miris, a i prilično trunja na dnu flašice. Masna je čak. Kažu i da često nestaje, leti je najčešće nema. Takođe, leti imaju dodatni problem sa pepelištem. Zimi je teško ali i opasno disati napolju i sušiti veš. Leti ne smeju da otvore ni prozore, zbog prašine i pepela sa pepelišta. Dakle, u mestima odakle je cela Srbija krenula u industrijalizaciju i modernu civilizaciju, u 21. veku nema osnovnih uslova za život. Toplifikaciona mreža u selima postoji, ali u Starom Kostolcu u Kobalovoj ulici meštani još uvek čekaju na obećani priključak na grejanje. 

Divljih deponija, manjih, ima puno. Čujemo istu priču kao Kličevcu, kako jednostavno nemaju gde da bace i odlažu smeće. Problem predstavlja ogromna divlja deponija na samom kraju Drmna, na samo 50 metara od prve kuće! Osnovna škola se nalazi „čak“ 400m od deponije. Škola, koju pohađa 21 učenik od prvog do četvrog razreda, najviše od svih okolnih sela, izgleda kao napuštena zgrada, dok potpuno opremljena ambulanta u Drmnu, stoji prazna 4 godine, zaključuje se u saoštenju za medije Narodnog Pokreta Srbije.

KOMENTARIŠI