Nakon Smedereva, Beograda i Novog Sada male boginje potvrđene i u Požarevcu

Nakon Smedereva, Beograda i Novog Sada male boginje potvrđene i u Požarevcu

Foto: Urban City / B.P.

Od početka godine u Srbiji je registrovano ukupno 49 slučajeva malih boginja. Potvrđena su 43 slučaja morbila u Smederevu, dva slučaja prijavljena su na teritoriji Novog Sada, tri na teritoriji Beograda i jedan na teritoriji Požarevca.

Kako je saopštio Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” od početka aprila potvrđena su dva slučaja malih boginja- jedan u Smederevu, jedan u Požarevcu.

“Najveći broj obolelih čine deca mlađa od dve godine (55,1 odsto) i stariji od 20 godina (34,7 odsto). Od ukupnog broja obolelih 93,8 odsto je nevakcinisano ili nepoznatog vakcinalnog statusa. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod dvoje obolele dece”, navode iz Batuta.

Tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih dvadeset godina. Ona štiti od tri zarazne bolesti – male boginje, zauške, rubela. daje se u dve doze. Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života (prva doza) u 2020. godini iznosio je 78,1 odsto, a u 2021. godini svega 74,8 odsto. Obuhvat drugom dozom, pre upisa u prvi razred osnovne škole, u 2021. godini iznosio je 85,8 odsto. Prikupljanje podataka o obuhvatu MMR vakcinom u 2022. godini je u toku. Ciljne vrednosti obuhvata svim vakcinama iznose 95 odsto.

U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

KOMENTARIŠI