Napravite u dvorištu prostor za igru koji će vaša deca obožavati

Napravite u dvorištu prostor za igru koji će vaša deca obožavati

Foto: Urban City // B.P. / ilustracija

Postoji jako puno razloga zašto treba da ohrabrite decu da se što više igraju na otvorenom. Pre svega, korisno je za fizičko zdravlje dece. Dok trče i jure okolo bolje će razvijati svoje motoričke sposobnosti.

Isto tako, igra na otvorenom je važna i kada je mentalno zdravlje u pitanju. Razvojni psiholozi savetuju da dete svakodnevno provede najmanje sat ili dva napolju. Nakon igre u prirodi ili dvorištu dete će se u kuću vratiti radosno i ispunjeno. 

Pa kako onda u svetu modernih tehnologija i video igara ohrabriti mališane da odlože mobilne telefone i tablete i da što više vremena provode napolju?

Jedan od načina je da uredite prostor za igru i napravite igralište u dvorišu koje će ih prosto mamiti da izađu iz kuće. Ono ne mora da podseća na javna igrallišta sa mobilijarima i sličnim rekvizitima. Još je bolje da ga uredite na jedinstven način, prema interesovanjima vaše dece. Sigurni smo da uz samo malo mašte možete da kreirate takav prostor, koji pritom neće biti ni previše skup. 

Pre nego što se bacite na posao evo nekoliko saveta i ideja kako da deo dvorišta prilagodite najmlađima i uredite kutak koji će vaša deca jednostavno obožavati.

Bezbednost dece je na prvom mestu!

Pre nego što krenete da uređujete dvorište morate dobro razmotriti bezbednosni aspekt. Ne postavljajte bilo koji predmet koji može predstavljati opasnost po dete, a ako već neki postoji, uklonite ga. Uklonite krupno kamenje i alat kojim uređujete vaše dvorište.

Takođe, ako kupujete igračke pažljivo ih birajte. Nabavite deci igračke za dvorište koje su pre svega primerene njihovom uzrastu i bezbedne za upotrebu. Ako sami pravite kućice ili prepreke za igru, nakon što završite sa izradom dobro osmotrite iz svih uglova pre nego što dozvolite deci da ih koriste. 

Za manju decu dobro bi bilo da napravite i neku ogradicu. To će ih onemogućiti da izađu van sigurnog prostora. Dalje, ako postavljate ljuljaške i klackalice, površina ispod njih treba da bude obložena materijalima koji će apsorbovati eventualni pad deteta. Periodično proveravajte stanje igračaka i zaštitne opreme kako biste bili sigurni da je igralište koje ste napravili u svakom trenutku maksimalno bezbedno za vaše dete. 

Vodite računa o uzrastu deteta kada kreirate igralište u dvorištu

U zavisnosti od uzrasta dece, prostor i igračke moraju biti prilagođenje njihovim potrebama i interesovanjima. Ako imate mlađu decu koja su tek navršila godinu ili dve, možete postaviti pesak. Sigurno je da će uživati u tome da pune kofice i igraju se kamiončićima i plastičnim lončićima i šerpama. Uključite igračke koje će podsticati razvoj motorike i probuditi istraživački duh deteta. To mogu biti kockice, neki drugi oblici ili jednostavne slagalice.

Ako su vam deca predškolskog uzrasta, ljuljaške, klackalice i tobogani su igračke koje će sigurno biti zanimljive. Za mališane u ovom uzrastu, ali čak i nešto mlađu decu možete napraviti ili kupiti mini kućicu. Interaktivne table i paneli na kojima će crtati i pisati takođe su odličan izbor. Na taj način ćete podsticati njihovu kreativnost i volju za učenjem.

Za decu koja su krenula u školu, kućice penjalice i tobogani mogu biti interesantni. Mališani ovog uzrasta imaju veću energiju i potrebu za trčanjem, pa ukoliko postoji dovoljno prostora u dvorištu možete napraviti mini sportski teren. Postavite koš ili mini golove za fudbal ukoliko vaše dete voli sport. Ako nije ljubitelj sporta, odlična opcija je trambolina ili neka penjalica. Što više aktivnosti im budete omogućili to će više želeti da izađu napolje.

Uključite decu u proces planiranja igrališta

Kako biste što lakše pridobili dete i napravili prostor za igru koji će ono obožavati potrebno je da pratite njegove želje. Najbolje je da ideje za uređenje spoljašnjeg prostora za igru crpite iz njihovih želja ili da im vi ponudite dve ili tri opcije i da ih pustite da se sami odluče za jednu od njih. Igralište koje kreirate će biti njihovo, pa je logično da postavite predmete koji će njima biti interesantni. 

Ukoliko je vaše dete osnovac, možete podstaći njegovu kreativnost i maštu i zamoliti ga da nacrta skicu svog igrališta. Naravno, potrebno je da mu pomognete i da ga inspirišete. Na taj način će se još više vezati za svoje igralište u dvorištu. Isto tako, možete zajedno sa decom pregledati kataloge igračaka ili pretražiti internet. Neka oni budu ti koji biraju čime će se igrati. 

Nakon što odaberete igračke i rešite kako će izgledati igralište u dvorištu obavezno uključite vaše mališane u njegovo uređivanje. Neka zajedno sa vama postavljaju kućice, golove, koševe ili penjalice. To će ih učiniti ponosnijim i više će voleti svoj prostor za igru.

Povežite decu sa prirodom

Dvorište treba da bude prostor koji će biti “replika” prirode. Možete napraviti mali vrt u dvorištu, gde će deca imati svoje mini izlete u prirodi. Takođe, možete zajedno sa detetom izgraditi kućicu za ptice ili psa, ako planirate da ga kupite. Psi su svakako životinje koje vole decu i sa kojma se mališani rado igraju. 

Ako želite da formirate potpuno prirodni ambijent a imate vremena, kućice i ostale dečije zanimacije probajte da napravite od prirodnih materijala. Takvi predmeti obično su privlačniji deci. 

Prirodno okruženje će svakako kod deteta razvijati ekološku svest. Naučiće ih kako da čuvaju okolinu i štite životinje. Uvek kada nađete vremena, prikljjučite im se u igri, organizujte kviz ili istraživanje na temu prirode i životinja i naučite ih kako se čuva priroda.

Napravite tematsku celinu ili više njih

Igre u dvorištu mogu biti još zanimljivije ako prostor organizujete kao jednu tematsku celinu. Ukoliko imate veliko dvorište možete napraviti i više tematskih celina. Teme mogu biti različite. Ako je vaše dete avanturističkog duha onda tema može biti “Avantura u divljini”. Postavite šator, prepreke i stazice kojima će se mališani kretati u potrazi za skrivenim blagom. U okviru igrališta možete zasaditi ukrasno šiblje koje će upotpuniti atmosferu i napraviti pravu malu džunglu.

Sa druge strane, ako vaše dete voli sport razmislite o tome da igralište pretvorite u mali sportski kamp. Napravite mini teren za fudbal, košarku, odbojku ili stoni tenis. Sa decom možete organizovati i porodični sportski dan. Važno je da tematske celine prilagodite uzrastu i interesovanju vašeg deteta

Imajte na umu da su boravak u prirodi i igra na otvorenom jako važni za normalan rast i razvoj deteta, pa uložite trud da u svom dvorištu obezbedite deci dovoljno prostora za igru. To nije nemoguća misija, naprotiv! Ako pažljivo planirate i pratite savete koje ste pročitali u ovom tekstu sigurni smo da ćete brzo i jednostavno napraviti pravi mali raj na otvorenom za svoje mališane. Mesto gde će uživati, učiti, razvijati se i stvarati predivne uspomene. 

KOMENTARIŠI