RHMZ upalio je narandžasti meteoalarm zbog košave za nedelju i ponedeljak za Braničevski okrug.

Udari vetra ≥ 24 m/s (≥85km/h)

Štete na pokretnoj i nepokretnoj imovini ( naročito na zgradama i krovovima, odžacima, šatorima, tendama, plastenicima…), problemi u transportu i saobraćaju (mogućnost prevrtanja automobila i kamiona…), štete na šumama, drveću u parkovima i individualnom drveću (lomljenje grana i slabijih stabala), problemi u građevinarstvu, opasnost od ozbiljnog povređivanja – do ugroženosti života ljudi i životinja, otežava već tešku situaciju ( šumski i drugi požari, ekološka katastrofa, ometanje akcija spašavanja), navodi se u upozorenju za Braničevski okrug RHMZ.

U Požarevcu u nedelju pretežno oblačno uz jake udare košave. Minimalna temperatura 6, maksimalna dnevna 11 stepeni. Subjektivni osećaj biće znatno niži u odnosu na prognoziranu temperaturu.

Upozorenje za ostale delove Srbije

Tokom prve dekade decembra u košavskom području duvaće jak i olujni jugoistočni vetar, a na jugu Banata i sa orkanskim udarima.

Najjači udari vetra očekuju se u nedelјu (06.12.) i ponedelјak pre podne (07.12.) na jugu Banata od 100 do 140 km/h (28 do 40 m/s), a u Beogradu od 70 do 80 km/h (20 do 23 m/s).

U ostalim danima udari košave na jugu Banata biće uglavnom do 100 km/h (do 28 m/s), a na području Beograda do 60 km/h (17 m/s).

KOMENTARIŠI