Nastavljaju se ulaganja u lučke kapetanije, na redu Veliko Gradište i Prahovo

Nastavljaju se ulaganja u lučke kapetanije, na redu Veliko Gradište i Prahovo

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije u prethodne četiri godine uložilo je 150.000 evra u unapređenje sistema lučkih kapetanija i nabavku novih čamaca, izjavio je danas pomoćnik u tom ministarstvu zadužen za vodni saobraćaj Veljko Kovačević

“Prošle godine smo rekonstruisali kompletne objekte Lučke kapetanije Smederevo i Kladovo, a ove godine nastavljamo sa kapetanijama Veliko Gradište i Prahovo”, rekao je on novinarima posle obilaska Lučke kapetanije Beograd.

Kovačević je kazao da će unutrašnje sređivanje te kapetanije početi kada se završe spoljni radovi na njoj i uredi šetalište, a u narednom periodu biće uvedene i hidrometeorološke stanice koje treba da omoguće lakše upravljanje u problematičnim situacijama u saobraćaju.

“U vodnom saobraćaju je pokrenut značajan investicioni ciklus koji obuhvata više od 200 miliona evra, a odnosi se na luke, uređenje plovnih puteva i rečne informacione sisteme koji su jedan od ključnih elemenata za bezbednost saobraćaja”, naveo je Kovačević.

Govoreći o radovima na otklanjanju kritičnih tački na plovnom toku Dunava, on je najavio da će do kraja 2020. svih šest kritičnih tačaka biti otklonjeno.

“Radovi su počeli prošle godine, na sektoru Futog koji je bio prvi i najkritičniji. Radovi će se na tom sektoru završiti za 20 dana. Počele su i pripreme za prelazak na sledeći sektor, a to su Čortanovci gde će radovi početi u martu”, rekao je Kovačević.

KOMENTARIŠI