U Ergeli Ljubičevo 31. avgusta i 1. septembra biće održan naučni skup posvećen konjarstvu, čime Ljubičevske konjičke igre, pored sportske, kulturne i turističke dimenzije poprimaju i teorijski značaj u odnosu prema najplemenitijoj životinji.

Naime, Požarevac će biti domaćin 7. regionalnog savetovanja “Uzgoj, reprodukcija i zdravstvena zaštita konja” uz veliko zalaganje Specijalističkog dijagnostičkog instituta Požarevac i Braničevsko-Podunavske podružnice Srpskog veterinarskog društva, da ono ostane trajni deo LJubičevskih konjičkih igara.

Tendencija je da ovo savetovanje postane centralno o uzgoju, reprodukciji i zdravstvenoj zaštiti konja u Srbiji, ali i Balkanu. O kvalitetu savetovanja govore moderatori i predavači. Pored požarevačkih stručnjaka iz Specijalističkog dijagnostičkog instituta, biće tu i eminentni profesori, poput Dragiše Trailovića, redovnog profesora na Fakultetu veterinarske medicine koji je ujedno i predsednik stručnog odbora Veterinarske komore Srbije i predsednik veterinarske komisije Konjičkog saveza Srbije, a rodom je iz Kobilja.

Međunarodni karakter simpozijumu daće prof. dr Nikica Prvanović Babić sa Klinike za porodništvo i reprodukciju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Najavili su se i gosti iz Slovenije koji bi trebalo da predstave stanje konjarstva i održe predavanje o lipicanerima u toj zemlji. Na ovom simpozijumu govoriće se između ostalog i o naslednim bolestima i selekciji u konjarstvu, vektorski prenosivim bolestima kod konja (bolesti koje im prenose razni insekti, poput komaraca, krpelja itd) i parazitskim bolestima konja…

Pored veterinarske stručne javnosti, upućen je poziv i odgajivačima konja i trenerima. Radionice za njih sprovodiće se u Ergeli “Ljubičevo” i na požarevačkom Hipodromu, uz podršku Ergele i KK “Knez Mihailo” Požarevac.

Grad Požarevac i Turistička organizacija pokazali su volju da podrže ovaj naučni skup, možda i najznačajniji u gradu pod Čačalicom. Ovogodišnji simpozijum odvijaće se 31. avgusta i 1. septembra u Ergeli “Ljubičevo” i “Konaku Kneginje LJubice”. Organizator je Fakultet veterinarske medicine iz Beograda u saradnji sa Specijalističkim dijagnostičkim institutom Požarevac, Srpskim veterinarskim društvom, Veterinarskom komorom Srbije, Savezom za konjički sport, olimpijske i FEI discipline Srbije, Konjičkim savezom Srbije i Ergelom “Ljubičevo”.

KOMENTARIŠI