Foto: Pixabay // ilustracija

Komarci su najsmrtonosnije životinje na Zemlji, a naučnici tvrde da su došli do novog materijala koji može da nas zaštiti od ujeda komaraca koji je proizveden od jeftinog i lako dostupnog biomolekula celuloze.

Daniel Vojnak i njegove kolege predlažu metodu zaštite od ujeda komaraca zasnovanu na celulozi, bogatom biološkom molekulu, lako dostupnom u otpadu drvne industrije, kao i lokalnom otpadu od hrane i papira.

Kada se celuloza tretira sumpornom kiselinom molekuli se sastavljaju u nanokristale celuloze, od kojih je moguće sklopiti otporan, providan zaštitini materijal. Kada se pomešaju sa vodom i malom količinom glicerola, ovi nanokristali mogu da se nanesu na kožu kao gel.

Tokom eksperimenta sa živim Aedes aegipti komarcima, jedan od istraživača je 10 minuta držao ruke u kavezu u kome je bilo prosečno 15 ženki komaraca. Ruka na kojoj je bio nanet gel celuloznog nanokristala pretrpela je značajno manje ujeda, ali ne tako što je delovala kao fizička barijera, što je istraživače navelo na zaključak da je ovaj gel u stvari „hemijska kamuflaža“ koja skriva isparljiva organska jedinjenja koja se oslobađaju iz naše kože, a koje ove dosadne insekte pozivaju na obrok.

U daljim testovima sprovedenim na repliciranoj koži, nanokristali celuloze sa dodacima indola koji odbijaju komarce bili su najefikasniji u smanjenju “ujeda”.

 

KOMENTARIŠI