Foto: Pixabay / ilustracija

Rezultati jedne naučne studije upozoravaju da upotreba belog pirinča u ishrani dovodi do sličnog rizika od prerane koronarne arterijske bolesti, kao i konzumiranje nezdravih šećera i ulja koji se nalaze u slatkišima.

Studija se fokusirala na grupu od oko 2.500 ljudi, od kojih su neki imali zdrave arterije, a neki su već imali početno začepljenje srčanih arterija. Svaki učesnik je odgovorio na upitnik o tome koliko često konzumira određene namirnice, kako bi se utvrdila učestalost korišćenja rafinisanih u odnosu na integralne žitarice.

Utvrđeno je da je veći unos rafinisanih žitarica povezan sa povećanim rizikom, dok je konzumacije celovitih žitarica povezana sa smanjenim rizikom razvoja koronarne srčane bolesti.

Rafinisane su sve one žitarice čije je zno prerađeno, odnosno uklonjene su klice i mekinje, što im daje finiju teksturu i duži rok trajanja, ali eliminiše ključne hranljive materije. Integralne žitarice, kao što su smeđi pirinač, ovas, hleb od celog zrna sadrže i omotače  zrna, što je dobro za zdravlje.

„Postoji mnogo faktora koji utiču na to zašto ljudi konzumiraju više rafinisanih žitarica u odnosu na integralne. Najvažniji faktori su prihodi domažinstva, posao, obrazovanje, kultura iz koje poriču, godine starosti…“ istakao je dr Muhamed Amin Kadžavi Gaskari, glavni autor studije.

„Ishrana koja uključuje velike količine nezdravih, rafinisanih žitarica, slična je ishrani sa mnogo nezdravih ulja i šećera“, dodao je dr Gaskari.

Rafinisane žitarice telo brzo razgrađuje, jer nemaju vlakna, a to dovodi do skoka nivoa šećera u krvi posle obroka. Vremenom veća količina šećer u krvi može da ošteti krne sudove i nerve koji kontrolišu srce, i tako uzrokuje stvaranje naslaga, plaka na zidovima arterija.

Studija je sprovedena na Američkom koledžu za kardiologiju. Da bi se smanjio rizik i sprečile bolesti arterija i srca, prvenstveno u Aziji, gde je beli pirinač dominantna namirnica, Američka asocijacija za bolesti srca preporučuje ishranu zasnovanu na povrću, voću, mahunarkama, integralnim žitaricama i ribi.

KOMENTARIŠI