NBS omogućila nov način instant plaćanja na internetu

NBS omogućila nov način instant plaćanja na internetu

Foto: Pixabay // ilustracija

Narodna banka Srbije saopštila je da se od četvrtka plaćanje na internetu, pored skeniranja IPS QR koda trgovca, može obaviti i “klikom“ u mobilnom internet pretraživaču putem deep link tehnologije.

Iz NBS kažu da je za korišćenje te vrste plaćanja neophodno da korisnici na internet sajtu trgovca kome, primera radi, pristupaju putem mobilnog telefona, izaberu kao način plaćanja opciju IPS skeniraj.

Tako će imati mogućnost da izaberu banku čijom aplikacijom žele da izvrše plaćanje.

Nakon tog izbora i klika na dugme “plati”, preuzimaju se podaci od trgovca koji su neophodni za plaćanje i korisniku se otvara aplikacija mobilnog bankarstva sa informacijom o iznosu za plaćanje.

Кorisnik sprovodi autentifikaciju na način na koji to inače čini, putem PIN-a, otiskom prsta ili prepoznavanjem lica i transakcija se izvršava u nekoliko sekundi, objasnili su u NBS.

Na ovaj način, kako kažu u centralnoj banci, korisnici dobijaju sigurno i jednostavno rešenje da kupovinu obave u potpunosti putem mobilnog telefona i to u sigurnom okruženju aplikacije mobilnog bankarstva, bez ostavljanja podataka o svom platnom instrumentu na internetu.

Učesnici IPS NBS sistema koji su u ovom trenutku korisnicima njihove aplikacije mobilnog bankarstva omogućili korišćenje takve opcije su Aik banкa, Banka Inteza, Unikredit banka, Komercijalna banka, Eurobanк Direкtna, Rajfajzen, OTP i Erste banka.

Pravnim licima i preduzetnicima takvu mogućnost nude Banca Intesa, Unikredit i Eurobank Direktna.

Instant plaćanja putem deep link tehnologije obezbedile su Banca Intesa i Komercijalna banкa.

U pilot fazi implementacije su Halkbank i Kredi Agrikol, dok su ostale banke u fazi testiranja.

“Uvođenjem novog servisa plaćanja putem jednog mobilnog uređaja značajno se utiče na jednostavnost i sigurnost kupovine na internetu, što kupci očekuju i zahtevaju, a metod plaćanja IPS skeniraj na internetu predstavlja dodatni podstrek za dalji razvoj internet trgovine u Srbiji”, ocenili su u NBS.

KOMENTARIŠI