Nedelja prevencije povreda u saobraćaju: Tokom 2019. godine u Srbiji poginulo 534...

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju: Tokom 2019. godine u Srbiji poginulo 534 lica

Foto: Urban City // Ilustracija

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju obeležava se svake godine, poslednje nedelje aprila, sa ciljem podizanja svesti o značaju prevencije povređivanja u saobraćaju.

Saobraćajni traumatizam sa svojim posledicama, odnosno visokom stopom smrtnosti, povređivanja i invaliditetom, predstavlja opterećenje celog društva, a ne samo sistema zdravstvene zaštite.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije povrede u saobraćaju, sa preko 1.500.000 umrlih i više desetina miliona povređenih godišnje, jedan su od vodećih uzroka prevremenog umiranja u svim zemljama sveta.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja tokom 2019. godine, na teritoriji Republike Srbije poginulo je 534 lica, dok je povređeno preko 20.376 lica. Na teritoriji Republike Srbije zaključno sa 31.12.2019. godine, dogodilo se 35.770 saobraćajnih nezgoda, od čega 494 saobraćajne nezgode sa poginulim i 13.724 sa povređenim licima. Kada je reč o bezbednosti dece u saobraćaju, u 2019. godini u saobraćajnim nezgodama poginulo je 10 dece (2 u svojstvu bicikliste, 7 u svojstvu putnika u automobilu i 1 u svojstvu pešaka).

Sa javnozdravstvenog aspekta deca i mladi su posebno ranjiva kategorija učesnika u saobraćaju, jer je u ovom uzrastu saobraćajni traumatizam vodeći uzrok smrti i invalidnosti.

Glavni uzroci saobraćajnih nesreća su:

Neprilagođena brzina.
Nepoštovanje saobraćajnih propisa.
Nevezivanje sigurnosnih pojaseva.
Upotreba alkohola.

Mere bezbednog ponašanja u saobraćaju su:

Vezivanje sigurnosnog pojasa za sve učesnike u saobraćaju i putnike u vozilima smanjuje rizikod teških povreda za oko 40-60%.

Upotreba dečijih autosedišta – sedišta za bebe, malu decu i stariju decu veoma su efikasna u prevenciji smrtnih ishoda u svojstvu putnika u vozilima. Pravilno korišćena autosedišta smanjuju stopu smrtnosti prilikom sudara vozila od 71% (odojčad) i 54% (mala deca).

Prilagođena brzina kretanja – smanjenje prosečne brzine od 5% može da dovede do smanjenja broja ukupnih sudara za čak 30%.

Zabrana korišćenja mobilnih telefona u toku vožnje – korišćenjem mobilnog telefona u toku vožnje pažnja se smanjuje za 50%.

Zabrana vožnje u alkoholisanom stanju – vožnja u pijanom stanju povećava rizik od sudara, kao i verovatnoću smrtnog ishoda ili ozbiljne povrede. Usvajanjem zakona koji zabranjuje vožnju u alkoholisanom stanju može da se smanji broj smrtnih ishoda na putevima za 20%.

Prilikom vožnje bicikla i motora obavezna je zaštitna kaciga – kaciga smanjuje rizik od nastanka smrtnog ishoda za 40%.

Ulicu ne prelaziti van pešačkog prelaza ili kada je na semaforu crveno svetlo.

Kapacitet saobraćaja je značajno smanjen zbog trenutne situacije izazvane epidemijom Kovida – 19. Zbog ograničenog kretanja ljudi broj saobraćajnih nesreća u Srbiji, po podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, smanjen je za 50%; broj poginulih za 40% a broj povređenih za 65%.

Bez obzira na činjenicu da je smanjen broj saobraćajnih nesreća, neophodne su mere predostrožnosti svih učesnika u saobraćaju.

KOMENTARIŠI