Tviter uklanja poruke koje pozivaju na uništavanje antena 5G mreže

Tviter uklanja poruke koje pozivaju na uništavanje antena 5G mreže

Društvena mreža Tviter će skloniti poruke koje podstiču na štetne aktivnosti, posebno pozive za uništavanje antena 5G posle teorija zavere koje govore da je ta nova tehnologija povezana sa širenjem novog koronavirusa.

“Proširili smo uputsva na neproverene navode koji podstiču ljude na štetne aktivnosti koje mogu da dovedu do uništavanja ili oštećenja infrastrukture 5G, ili izazovu opštu paniku, socijalne pokrete ili nerede velikih razmera”, napisao je tim zadužen za bezbednost te društvene mreže.

Kao primer Tviter navodi sledeću poruku “5G izaziva koronavirus…idite i uništite prenosne antene u vašoj okolini”.

Posle širenja ovakvih poruka preko društvenih mreža ili poruka kao što su Vocap (WhatsApp) više antena je napadnuto u nekoliko evropskih zemalja. Britanska vlada je čak sredinom aprila osudila “glupu teoriju zavere”.

Među porukama koje će se brisati sa Tvitera su i poruke koje izazivaju paniku, kao na primer: “Nacionalna garda je upravo objavila da neće biti isporuka hrane dva meseca, trčite što pre u radnje i kupite sve”.

Društvene mreže sada imaju sve više inicijativa u pokušaju da ograniče širenje lažnih informacija o pandemiji COVID-19.

Tviter je u sredu naveo da je povukao 2.230 poruka koje su sadržale lažne i potencijalno opasne informacije od kada su uvedeni stroži kriterijumi 18. marta.

KOMENTARIŠI