Nedelja upisana crvenim slovima za požarevačke maratonce

Nedelja upisana crvenim slovima za požarevačke maratonce

Kako drugačije opisati dan kada je kod manastira Ostrog, oko 300 trkača imalo priliku da prođe kroz cilj 1. Ostroškog polumaratona. Pored ove trke, imali smo predstavnike i na 1. Jagodinskom maratonu.

Kada je Ostrog u pitanju, kratka priča. Manastir je 1666. godine podigao mitropolit zahumsko-hercegovački Vasilije Jovanović. Sveti Vasilije Ostroški rodio se u selu Mrkonjić u Popovom Polju 28. decembra 1610. godine i dobija svetovno ime Stojan. Sveti Vasilije se upokojio 29. aprila 1671. godine, a predanje kaže da se tadašnjem igumanu manastira često javljao u snu, naredjujući mu da dodje u Ostrog i otvori njegov grob. To se ponovilo dva puta, jer se iguman nije obazirao na san. Tek kada je treći put sanjao Svetog Vasilija, iguman je san ispričao bratiji, otišli su pod Ostrog i kada su otvorili grob Svetog Vasilija, našli su neoštećeno telo, žuto kao vosak i mirisalo je na bosiljak.maratonci pozarevac 6

To im je bio znak da je Vasilije Ostroški svetac, i njegove mošti smestili su u ćivot gde i danas počivaju…

Poklonička putovanja započela su još za zemaljskog života Svetog Vasilija, a dana,12. maja (29. aprila po starom kalendaru, na dan kada se upokojio ovaj svetac) manastir poseti nekoliko desetina hiljada vernika.

Na taj dan grupa maratonaca i ljubitelja trčanja iz Nikšića,svake godine,u slavu Svecu,istrče od Hrama Sv. Vasilija Ostroškog u Nikšiću do Manastira Ostrog, što traje u protekle 24 godine.

Ove godine,uz blagoslov Vladike Nikšićko Budimljanskog, g-dina Joanikija, odlučeno je da polumaraton bude takmičarskog karaktera, koji će biti i predhodnica „Dana Sv.Vasilija Ostroškog“.maratonci pozarevac 5

Predsednik “Maraton tima Požarevac”, koji je i sam bio učesnik ove viteške trke,najbolje opisuje tok trke.” 1. Ostroški polumaraton 09.04.2017. nije protekao bez učešća članova Maraton tima Požarevac. Narandžasti dresovi privukli su pažnju građana Nikšića, a njih su ovog puta nosili Marija Dragović, Nenad Maksić, Dejan Aranđelović i pisac ovog izveštaja Dragan Milić. Dogovor pre starta trke, je da trčimo u paru, kako bi lakše savladali veoma zahtevnu stazu i pružili podršku jedni drugima. Tako se i krenulo. Zajednički ritam imali su Maksić i Aranđelović, a nešto sporijim ritmom krenuli smo Marija i ja ( napisao bih moja malenkost, ali to bi stvarno bilo smešno, malenkost od 97 kg ha ha ).maratonci pozarevac 1

Prvi par se zbog grčeva u nogama Aranđelovića, na osmom kilometru razdvojio, pa je na nagovor Aranđelovića, Maksić ubrzao,a Aranđelović je uprkos bolovima, hrabro, junački nastavio dalje, nešto sporijim ritmom. Drugi par se nije razdvajao do ulaska u cilj. Na kraju polumaraton je uspešno okončan; Maksić 2,11 h Aranđelović 2,28 h a Marija i ja smo trku okončali za 2,30 h što je bilo dovoljno da u svojim kategorijama ( Ž 50-55 g i M 55-60g ) osvojimo drugo, odnosno treće mesto,i time zaokružimo prelepe dane vikenda u okuženju dragih ljudi, na prelepom mestu.maratonci pozarevac 2maratonci pozarevac 3

Kada je 1.Jagodinski maraton u pitanju, koji je održan istog dana,u sklopu njega su bile maratonska i polumaratonska trka i trka zadovoljstva na 5km. U maratonu smo imali jednog predstavnika ,Aleksandar Žegarac sa vremenom 4h 22min.

U polumaratonu je nastupilo 11 predstavnika našeg kluba i svi su uspešno priveli trku kraju. Vitaminka Zrnić 2h 19min,Ana Blagojević 2h 20min,Jelena Sremčev 2h 17min  , Nebojša Janković 1h 49min,Ivan Ajdačić 2h 5min,Nebojša Pućo1h 51min, Marko Pućo2h 25min, Boban Stojičević 1h 53min, Mališa Kovačević, ponovo lični rekord, 1h 31min, Slobodan Jotić,u sklopu priprema za maraton, 2h 21 min i 20 sklekova, Miloš Stanisavljević 1h 54min. Milena Ajdačić je istrčala trening, trku zadovoljstva. Miljan Glišić 1h 23min i Jovan Glišić 1h 28min lični rekord.

Dani pred nama će nam poslužiti za finiš priprema za jubilarni 30. Beogradski maraton, na kojem ćemo imati predstavnike i u maratonu i u polumaratonu.

Ovom prilikom pozivamo sve rekreativce, koji vole trčanje, da nam se pridruže i uvere koju moć i ispunjenje svaki učesnik ovih trka doživi. Osećaj je neprocenjiv. Naravno, sve to iziskuje malo napora i treninga koji se lakše podnose uz podršku svih članova kluba.

Pozdrav od svih članova Maraton tima Požarevac.

KOMENTARIŠI