Nekoliko sela u okolini Požarevca mogla bi da dobiju vetrogeneratore

Nekoliko sela u okolini Požarevca mogla bi da dobiju vetrogeneratore

Elektroprivreda Srbije raspisala je javnu nabavku geodetskih usluga za potrebe vetroelektrane Kostolac.

Predmet nabavke su geodetske usluge za područje 20 novih lokacija za vetrogeneratore na području katastarskih opština Kostolac selo, Bradarac, Klenovnik i Ćirikovac, na različitim lokacijama u okviru Kostolačkog ugljenog basena.

Kako je precizirano u tenderu, geodetske usluge podrazumevaju snimanje i izradu katastarsko-topografskih planova za potrebe izrade projektne dokumentacije u analognom i digitalnom obliku, za područje 20 novih lokacija za vetrogeneratore, zatim, geodetsko snimanje i izrada projekta parcelacije i preparcelacije, izradu elaborata, nabavku betonskih belega za obeležavanja pojasa eksproprijacije i granica formiranih parcela, kao i konsultantske usluge geodetskog stručnjaka, prenosi Ekapija. Tender je otvoren do 30. decembra.

Kako se podseća, projekat izgradnje vetroelektrane Kostolac na lokalitetu Kostolačkog ugljenog basena, tačnije na prostoru zatvorenih površinskih kopova i odlagališta EPS-ovog ogranka TE-KO Kostolac, je u toku.

Kako je prvobitno najavljeno, planirana snaga prvog EPS-ovog vetroparka je 66 megavata, a stubovi sa vetrogeneratorima planirani su na četiri lokacije – Klenovnik, Ćirikovac, Petka i Drmno.

Iz EPS-a je ranije rečeno da se VE Kostolac gradi sa ciljem povećanja i diversifikacije energetskih resursa zemlje i smanjenja emisije ugljen-dioksida.

Investicija se finansira na osnovu ugovora sa nemačkom razvojnom bankom KfW vrednog 80 miliona evra, a EPS se obavezao da će uložiti još 15 miliona evra.

KOMENTARIŠI