Nema pojeftinjenja gasa do kraja godine

Nema pojeftinjenja gasa do kraja godine

Foto: Pixabay

“Najave da bi gas u Srbiji mogao da pojeftini 10 odsto zbog konstantnog pada cena na evropskom tržištu nisu realne, a cene se sigurno neće menjati do kraja ove godine”, piše “Politika” pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

“Sve i da je podatak da su evropske cene prirodnog gasa ove sedmice pale na najniži nivo u poslednjih desetak godina tačan, to ne može biti razlog za pojeftinjenje plavog goriva kod nas”, kaže neimenovani izvor “Politike”.

Iako se u poslednje vreme spekuliše da cena gasa u Evropi nikada nije bila niža, činjenica je da se u ovom času za 1.000 kubika plaća 255 dolara, a najniža cena je bila pre dve i po godine – 137 dolara, navodi list.

“Osim toga, nikome nije palo na pamet da u poslednje dve godine dozvoli usklađivanje cene gasa. Kako stvari stoje, gas bi za javno snabdevanje trebalo da poskupi oko 30 odsto”, ističe isti neimenovani izvor.

Prema tim navodima, jedino što domaćinstva mogu da očekuju, ukoliko se ovaj trend pada cena gasa nastavi, jeste da narednog januara cena malo padne sa sadašnjih 255 dolara.

“Pre toga to nije moguće, jer se cena gasa usklađuje po formulama i to tako što se za obračun uzima prosek cena barela nafte i dve vrste derivata na berzi u poslednjih devet meseci. Ni nafta ni derivati u tom periodu nisu toliko pojeftinili da bi cena gasa mogla da padne”, zaključuje neimenovani izvor “Politike”.

KOMENTARIŠI