Nema više odlazaka u katastar, pušten u rad eArhiv

Nema više odlazaka u katastar, pušten u rad eArhiv

Foto: Urban City // B.P.

Republički geodetski zavod pustio je u rad servis eArhiv, novu aplikaciju koja omogućava svim građanima Srbije, fizičkim i pravnim licima uključujući advokate, javne beležnike i druge profesionalne korisnike katastra, da “na klik”, potpuno besplatno, izvrše uvid i pristupe dokumentima iz baze podataka Digitalnog arhiva RGZ-a u svakom trenutku, 24/7, 365 dana u godini.

Preko ovog servisa, javni beležnici i advokati će imati kompletan uvid u istorijat i pravni kontinuitet vlasništva nad nepokretnostima. To znači da neće više biti potrebe da se građani bespotrebno upućuju na katastar, pošto će svi potrebni podaci biti dostupni kod notara, navodi se u saopštenju.

Ovaj pristup će omogućiti i advokatima efikasnije obavljanje poslova što će doprineti očuvanju pravne sigurnosti na tržištu nepokretnosti. Kako se navodi, eArhiv omogućava udobnost i efikasnost u pristupu arhivskim podacima, jer pruža korisnicima uvid, pregled i poručivanje skeniranih arhivskih dokumenata iz centralne baze Republičkog geodetskog zavoda, bez procedure i podnošenja zahteva katastru.

U prvoj fazi su dostupni podaci iz zemljišno-knjižnih uložaka i zemljišnih knjiga/glavnih knjiga. U narednoj fazi, RGZ će proširiti svoju ponudu i omogućiti pristup i drugim tipovima arhivske dokumentacije, uključujući zbirke isprava, arhivske planove i druge vrste dokumenata.

Osim digitalnog pristupa, jedna od prednosti novog sistema je mogućnost preuzimanja svih poručenih dokumenata overenih sertifikovanim digitalnim pečatom i elektronsko plaćanje što doprinosi efikasnosti, pravnoj sigurnosti i eliminisanju rizika od grešaka.

Servisu eArhiv, kao i ostalim javno dostupnim i besplatnim servisima RGZ-a kojih ima 28, građani mogu da pristupe preko veb sajta Republičkog geodetskog zavoda. RGZ nastavlja sa razvojem digitalnih usluga u okviru uspešne reforme zemljišne administracije u Srbiji podržanom od strane Svetske banke.

KOMENTARIŠI