Nema više traženja prekidača: Sve više zgrada u Požarevcu sa “pametnom” rasvetom

Nema više traženja prekidača: Sve više zgrada u Požarevcu sa “pametnom” rasvetom

Prethodnih godina u mnogim zgradama zamenjene su stare sijalice sa užarenim vlaknom za one sa LED tehnologiom. Ušteda koja je ostvarena u prethodnom periodu je oko četiri puta.

Najveći problem u zgradama bila je uvek velika zajednička potrošnja struje, pre svega zbog sijalica i pokvarenih automata za svetla. Vremenom je veliki broj zgrada u hodnicama počeo sa zamenom starih sijalica za one štedljive, kasnije LED sijalice. Problem sa potrošnjom je u nekoj meri bio rešen, ali često “crkavanje” nekvalitetnih LED sijalica obesmislilo je uštedu energije, koje su ugrađivane u većini slučajeva po hodnicama zgrada.

U prethodnom periodu kako smo se i sami uverili, sve je više zgrada u Požarevcu koje su ugradile tzv. “pametnu rasvetu”.

LED plafonjera sa senzorom pokreta

Reč je o LED plafonjerama sa senzorima pokreta, pa se tako aktiviraju samo one koje registruju pokret. Na ovaj način se može dodatno uštedeti. Jedna plafonjera svetli oko 30 sekundi ako u tom vremenskom periodu nije bilo registrovanog pokreta.

Što se približne računice tiče, za jednu petospratnicu sa prosečno osam sijalica od 100W koje su u većini slučajeva nekada korišćenje po spratu, potrošnja bi iznosila čak oko 4kW/h.

Ugradnjom “pametnih” svetala potrošnja električne energije je neznatna, s obzirom da prosečno jedna plafonjera sa senzorom pokreta koja se ugrađuje ima oko 14W. Cena jedne ovakve plafonjere u prodavnicama elektro opreme košta prosečno 2.000 dinara.

KOMENTARIŠI