Neponovljivi pogled na Homolje iz sela Ravnište već sedam godina mute oblaci...

Neponovljivi pogled na Homolje iz sela Ravnište već sedam godina mute oblaci prašine

Jedini put od kamenoloma do Kučeva kamione vodi kroz homoljska sela. Osim što je asfalt oštećen, meštanima je veliki problem i prašina koja se uvukla u domaćinstva. Na alternativnom pravcu se radi skoro dve godine

Neponovljivi pogled na Homolje iz sela Ravnište već sedam godina mute oblaci prašine. To je jedini put kojim se mermerni krečnjak iz obližnjeg kamenoloma može prevesti do fabrike u Kučevu.

Meštanin Radovan Manojlović kaže da ne mogu da žive od prašine: “Ne možemo da otvorimo prozor. U kući prašina ne može da se očisti.”

“Ja iz bašte ne mogu da oberem paradajz da ga pojedem. Mora sat vremena da se kiseli u vodi da bi se oprao”, naglašava Zlatomir Marjanović iz Ravništa. “Bale sena, to je sve puno prašine. Kad obaramo bale sa vrha u senjaku ili iz gomile moramo da bijemo vilom nekoliko puta da bismo dali kravamada jedu, jer posle počnu krave da kašlju.”

Zbog sleganja zemlje pod velikom težinom kamiona, počeli su da pucaju zidovi kuća i ograda. U pojedinim delovima puta od Kučeva do Ravništa, asfalt je nestao.

“Put vodi i do pećina Ceremošnja i Ravništarka. One su glavni turistički aduti Kučeva i zato, put mora da bude dobar i za brojne turiste koje očekuju.”

Za Kučevo je značajan i kamenolom, koji zapošljava tridesetak radnika, jer je u ovoj opštini nezaposlenost velika. U preduzeću tvrde da posluju u skladu sa svim zakonima iz oblasti rudarstva, energetike, ekologije i normativima Zavoda za zaštitu životne sredine.

“U saradnji sa Opštinom Kučevo, počeli smo pre godinu i po dana dve, alternativu izgradnje novoga puta”, kaže Zoran Lazović, direktor kamenoloma. “Bukvalno taj put probijamo kroz šumu u dužini od 11 kilometara i taj put će da izađe od našeg kopa do regionalnog puta Kučevo – Petrovac.”

Završetak radova na alternativnom putu očekuje se do kraja godine, pa će kamioni od sledeće sezone zaobilaziti naseljena mesta.

Prema rečima Novice Janoševića, predsednika Opštine Kučevo, kada kamioni budu prolazili alternativnim putem, “pristupiće sanaciji postojećeg puta”.

Novi put ubrzaće rad fabrike za preradu kamena, jer su usponi i padovi manji. A prirodne lepote, konačno će biti u prvom planu meštana i turista dok udišu svež homoljski vazduh. Do tada, prašinu smanjuju polivanjem.

Jedini put od kamenoloma do Kučeva kamione vodi kroz homoljska sela. Osim što je asfalt oštećen, meštanima je veliki problem i prašina koja se uvukla u domaćinstva. Na alternativnom pravcu se radi skoro dve godine.

Novi put ubrzaće rad fabrike za preradu kamena, jer su usponi i padovi manji. A prirodne lepote, konačno će biti u prvom planu meštana ii turista dok udišu svež homoljski vazduh. Do tada, prašinu smanjuju polivanjem.

KOMENTARIŠI