Osnovni sud u Velikom Gradištu je, zbog prošlogodišnjeg utapanja na Srebrnom jezeru dvojice braće iz Rače, Stefana (14) i Nikole (13) Petrovića, prvostepenom presudom osudio direktora i trenera OŠ “Karađorđe”, Zorana Jovanovića i Miloša Gajića, na po godinu dana kućnog zatvora, a vlasnike kobnih pedalina, Milanku i Dragana Stanković iz Niša, na po dve godine zatvora.

Svi optuženi teretili su se za teško delo protiv opšte sigurnosti, za koje je zakonom predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Osnovni javni tužilac Saša Milojković nezadovoljan je ovom presudom i najavio je podnošenje žalbe.

– Za sve optužene tražio sam najmanje po dve godine zatvora, ali je Osnovni sud svima dosudio niže kazne. Zbog toga ću se žaliti Apelacionom sudu u Kragujevcu – rekao je Milojković, koji je optužnicu protiv četvoro osumnjičenih podneo 26. oktobra prošle godine.

Braća Stefan i Nikola utopili su se 11. septembra prošle godine u Srebrnom jezeru, posle odigrane fudbalske utakmice zbog koje su sa direktorom i trenerom došli u Veliko Gradište. Oni su stradali dok su se vozili na pedalini, na kojoj su bili sa još četvoricom drugova. U jednom trenutku, njih dvojica sišla su u vodu duboku pet metara, ali su se držali za pedalinu, jer su bili neplivači. Po povratku na pedalinu, Nikola se okliznuo i pao u jezero, a Stefan je skočio da mu pomogne, ali su ubrzo obojica potonula.

Direktor i trener optuženi su jer nisu vodili računa o bezbednosti đaka koje su poveli na utakmicu, a vlasnici pedalina da su ih iznajmili maloletnicima i to bez zaštitnih prsluka. Svi osumnjičeni angažovali su sopstvene branioce i odbili one dodeljene po službenoj dužnosti.

Tokom glavnog pretresa direktor i trener negirali su svoju krivicu, uz obrazloženje da je deci naloženo da se ne približavaju jezeru. Krivicu su negirali i vlasnici pedalina, tvrdeći kako nisu znali da ne smeju da ih iznajmljuju maloletnicima i da su za to neophodni zaštitni prsluci.

Roditelji očajni i ogorčeni

Roditelji nastradalog Stefana i Nikole, majka Sanja i otac Aleksandar iz sela

Trska kod Rače, ogorčeni su dosuđenim kaznama za optužene.

– Presude su isuviše blage. Nestala su dva mlada života i mi smo zauvek zavijeni u crno, a krivci će proći skoro sa minimalnim kaznama. Zaista ne shvatamo zakon po kom su mogle da se donesu ovakve presude – kaže očajni otac Aleksandar Petrović.

On smatra da su sve četvoro optuženih krivi, a da za tu svoju krivicu nisu pravedno kažnjeni. On se nada da će podnošenje žalbe, koju je najavilo Osnovno tužilaštvo, uroditi plodom i da će kazne za optužene biti veće od ovih izrečenih.

KOMENTARIŠI