Nepregledna kolona sa više stotina traktora stigla u Požarevac

Nepregledna kolona sa više stotina traktora stigla u Požarevac

Foto: Urban City / B.P.

Jutros u 8 časova, poljoprivrednici iz Braničevskog okruga okupili su se u Bratincu i oko 9 časova krenuli prema Požarevcu.

Nepregledna kolona sa više stotina traktora prolazila je oko 40 minuta od Bratinca prema Požarevcu. Po dolasku u centar grada, poljoprivrednici blokiraju regionalni put prema naplatnoj rampi kod moravskog mosta. Blokada traje do podneva.

Podsećamo da udruženje poljoprivrednika Stig iz Požarevca nije pristalo na otkupnu cenu pšenice od 36 dinara za kilogram.

Foto: Urban City / B.P.

Prvi zahtev protesta odnosi se na nadolazeću žetvu pšenice – tražimo cenu kao u okruženju. Cena na budimpeštanskoj berzi je 397 evra po toni, u Hrvatskoj je 380 evra. To je cena, plus PDV, za proizvođače, za novi rod pšenice. Nama otkupljivači nude 36 dinara za kilogram”, rekao je Savić iz ovog udruženja.

Drugi razlog je nadolazeća žetva suncokreta gde postoji zabrana izvoza sirovog ulja, što će uticati na cenu sirovina – zrna suncokreta.

nezadovoljni poljoprivrednici traže da država nađe način da se domaći proizvođači približe evropskim kada je reč o subvencijama po obradivoj površini.

Poljoprivrednici su nezadovoljni i ograničavanjem izvoza pšenice zbog čega ne mogu da se prodaju viškovi na inostranom tržištu, kao i zbog politike subvencija jer ih, kako tvrde, uglavnom dobijaju isti ljudi.

Video snimak pogledajte ovde.

KOMENTARIŠI