Neprevaziđeni Nintendov „Gejm boj“ slavi 30. rođendan

Neprevaziđeni Nintendov „Gejm boj“ slavi 30. rođendan

Foto: Urban City

Osamdesete godine prošlog veka bile su možda najpolodonosnije razdoblje u istoriji video igara. Doba kada su se ogromni aparati iz video igraonica transformisali u konzole, koje su potom ušle u domove širom planete, pokrenulo je gejming industriju do te mere da je ona postala jedan od najunosnijih biznisa do dan danas.

Jedan uređaj je krajem ove decenije otišao korak dalje i transformaciju je doveo do krajnjih granica pošto su njegove dimenzije bile takve da je mogao da stane u svačiji džep i samim tim gejmeri su mogli da ponesu sa sobom omiljene video-igre bilo gde. U pitanju je čuveni „Nintendo“ Gejm boj koji je ovih dana proslavio trideseti rođendan.

Gejm boj je nastao prema ideji Gunpeja Jokojia, inženjera elektro-tehnike zaposlenog u „Nintendu“. Tokom svog radnog veka on je u mnogome doprineo svetu igara. Najpre je 1966. godine izumeo Ultra ruku, plastičnu igračku koja je predstavljala hvataljku na produžavanje, a zatim zanimljivu slagalicu koja je koristila elemente matematike i time pomagala deci u učenju osnova sabiranja i oduzimanja.

Kako je industrija video-igara uzela maha početkom osamdesetih, tako i „Nintendo“ usmerava svoj fokus na ovu pionirsku granu računarske tehnologije. Jokoj preuzima glavnu reč kada je dizajn igrica u pitanju.

Godine 1981. osmislio je igru u kojoj igrač mora da prolazi kroz nivoe, penjući se na platforme, pritom izbegavajući razno-razne zamke. Igra se zvala Donki Kong i postavila je temelje žanru video-igara jednostavno nazvanih platforme. Takođe, Jokoji je zaslužan i za uvođenje multi-plejer načina igranja što je i inkorporirao u „Nintendov“ najpoznatiji naslov do dan danas Super Mario Bros.

Foto: Urban City

Ipak, najveći Jokojin izum nastao je jednog jutra dok je metroom išao na posao. Gledajući jednog putnika kako obavlja posao pomoću džepnog kalkulatrora, Jokojo je došao na ideju da nešto slično napravi i za video-igre.

Posle par godina razvoja, ručna konzola sa sada već dva legendarna dugmeta „A“ i „Be“ na desnoj strani i crnim upravljačkim dugmadima na levoj strani, ugledala je svetlost dana 21. aprila 1989. godine i time obeležila četvrtu generaciju konzola za igranje.

Iako su ostale gejming kompanije istovremeno izbacile na tržište svoje odgovore na „Nintendov“ izum, samo je Gejm boj uspeo da postane jedan od simbola pop-kulture 20. veka i jedna od ključnih inovacija koje su gejming industriju dovele do nivoa na kojem je trenutno.

KOMENTARIŠI