Neprihvatljiv predlog izmena Zakona o upisu u katastar

Neprihvatljiv predlog izmena Zakona o upisu u katastar

Foto: Pixabay / ilustracija

Advokatska komora Srbije (AKS) saopštila je da je neprihvatljiv predlog izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, koji je sačinio Republički geodetski zavod (RGZ), a juče popodne Komori dostavio koordinator radne grupe pri Vladi Srbije.

Komora tvrdi da je predloge i primedbe koje je predala radnoj grupi 27. septembra, RGZ u izradi ovog zakonskog predloga potpuno zanemario.

„AKS ima informaciju da postoji namera da predlog RGZ-a uđe u dalju proceduru po hitnom postupku i to bez učešća članova radne grupe i uz zaobilaženje javne rasprave”, navodi se u saopštenju i ukazuje da je radnu grupu formirala Vlada, te da je ta grupa održala samo jedan sastanak u septembru.

U saopštenju se ističe da se sistemski procesni zakoni, kao što su Zakon o parničnom postupku, Zakonik o krivičnom postuku, Zakon o opštem upravnom postupku, kao i Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, ne mogu menjati bez učešća svih relevantnih učesnika u radu Radne grupe – pripadnika pravosudnih profesija i bez javne rasprave u dužem trajanju, preneo je Tanjug.

Zbog značaja ovog Zakona, AKS je pozvala svoje članove, stručnu javnost, pripadnike pravosudnih profesija i građanstvo da uzmu aktivno učešće u daljim koracima u pogledu donošenja izmena i dopuna ovog propisa.

KOMENTARIŠI