Netflix pooštrava deljenje lozinki u još više zemalja

Netflix pooštrava deljenje lozinki u još više zemalja

Streaming servis Netflix trenutno je u fazi u značajnih kadrovskih promena, a ono što će korisnike najviše zanimati je činjenica da će tokom ovog tromesečja proširiti svoja pravila o deljenju lozinki s ostalim korisnicima, onima koji nisu deo određenog domaćinstva, i na ostatak sveta.

“Iako naši uslovi korišćenja ograničavaju upotrebu Netflixa na domaćinstvo, prepoznajemo da je ovo promena za članove koji dele svoj nalog s ostalima”, navode iz Netflixa. “Kako uvodimo deljenje uz plaćanje, korisnici u mnogim zemljama takođe će imati mogućnost dodatnog plaćanja ako žele da dele Netflix s ljudima koji nisu deo istog domaćinstva”, objašnjavaju.

Nakon što pokrene mogućnost legalnog deljenja lozinki, Netflix kaže da očekuje određeni broj otkazivanja pretplata na svakom tržištu, ali da će dugoročne koristi od ljudi koji plaćaju za dodatne naloge rezultirati “poboljšanjem ukupnog prihoda”.

Iz Netflixa nisu pružili informacije o cenama takvog načina korišćenja ili odredili kada će tačno izmena stupiti na snagu, ali izjava krajem prvog tromesečja sugeriše da bi noviteti mogli stići negde tokom aprila.

Prošlog mjeseca britansko Odeljenje za intelektualnu svojinu (IPO) je objavilo da se deljenjem lozinki za Netflix krše zakoni o autorskim pravima. U Ujedinjenom Kraljevstvu i širom sveta uobičajeno je da se lozinke za usluge streaminga dele, uprkos tome što je to suprotno uslovima ugovora o usluzi, preneoje tada BBC.

U oktobru je streaming gigant uveo mogućnost korisnicima da lako prenesu svoj profil na novi oblik pretplate, čime ih podstiču da otvore sopstveni nalog ako ga trenutno dele s prijateljem ili članom porodice. Netflix je takođe objavio novi alat koji vam omogućuje daljinsko upravljanje uređajima pomoću vašeg naloga i odjavljivanje neželjenih prijatelja ili članova porodice s njega.

Netflix je već testirao razne načine za suzbijanje deljenja lozinki u Južnoj Americi i počeo je da poziva korisnike u Čileu, Kostarici i Peruu da plate dodatni podnalog ako streamer otkrije da neko ko koristi nalog živi van njihove kuće.

Smanjenje deljenja lozinki samo je jedna od metoda koje Netflix koristi kako bi zadovoljio investitore dok rast pretplatnika nastavlja da usporava. Netflix je obavestio o oko 7,6 miliona novih globalnih pretplatnika u četvrtom tromesečju 2022. Broj nadmašuje očekivanja analitičara, ali još uvek predstavlja blagi pad u odnosu na 8,2 miliona pretplatnika koje je servis dodao otprilike u isto vreme prošle godine.

Osnovni plan od 6,99 dolara bio je najmanje popularan u novembru, sa samo devet odsto novih pretplatnika u SAD-u. U decembru podaci Antenne, koje je prikupio The Wall Street Journal, pokazuju da se 15 posto novih pretplatnika prijavilo za plan.

Novi nivo pretplate dolazi s nekim ograničenjima, uključujući zabranu preuzimanja van mreže i kvalitet video snimka od 720p. Ali posebno je važno to da isključuje određene delove sadržaja zbog ograničenja licenciranja, piše The Verge.

KOMENTARIŠI