Nežni Portugalac koji čeka transplantaciju osvojio srca širom Evrope i pobedio

Nežni Portugalac koji čeka transplantaciju osvojio srca širom Evrope i pobedio

Portugalac Salvador Sobral pobednik je 62. po redu “Evrovizije” u Kijevu.

Posle sabiranja glasova žirija zemalja učesnica i gledalaca, Sobral je sa pesmom “Amer pelos dois”, odneo pobedu 758 bodova.

Drugo mesto zauzela je Bugarska 615 bodova , dok je treću poziciju osvojila Moldavija sa 374 glasova.

Mimo predviđanja evropskih kladionica da je Italija glavni favorit na ovogodišnjem tamkičenju za Pesmu Evrovizije, iz Kijeva kao pobednik izlazi Portugal.

Njegova interpertacija balade očarala je Evropu. Glasovima žirija televizijskih centara i publike širom kontinenta simpatični 27-godišni Portugalac odneo je pobedu u glavnom gradu Ukrajine. Sobral je oboleo od srca i čeka transplantaciju.

U velikom finalu učestvovalo je 26 takmičara, odnosno predstavnici Portugala,Bugarske, Moldavije, Italije, Belgije, Švedske, Rumunije, Mađarske, Australije, Norveške, Holandije, Francuske, Hrvatske, Azerbejdžana, Ujedinjenog kraljevstva, Austrije, Belorusije, Jermenije, Grčke, Danske, Kipra, Poljske, Izraela, Ukrajine, Nemačke i Španije.

Veče je otvorio izraelski predstavnik Imri, ali, uprkos činjenici da je scenski nastup obilovao efektima, čini se da je Imri imao veliku tremu, zbog koje je zabeležio nekoliko falševa.

Utisak je malo popravila poljska predstavnica Kajša Moš, koja je moćnim i sigurnim glasom otpevala baladu “Flashlight”, ali su predstavnici Belorusije, akcenat više stavili na kolorični i razdragani scenski nastup.

Dirljiv trenutak na Evroviziji je nastao kada je su na scenu izašle, tri sestre iz Holandije i članice grupe “Odžin”, koje su pesmu “Cry no more”, posvetile bolesnoj majci.

Austrijski predstavnik Nejtan Trent, vratio je na momenat ozbiljnost evrovozijskom takmičenju, a otpevo je pesmu “Running on air”, a nakon njega jermenska predstavnica Artsvik je uspela da razdrma publiku u Kijevu seksi koreografijom “Fly with me”.

Tokom revijalnog dela finalne večeri „Evrosonga“, dok je prošlogodišnja pobednica Džamala premijerno izvodila pesmu “I Believe In You”, na binu se popeo mladić ogrnut australijskom zastavom i okrenut leđima ka kameri spustio pantalone. Obezbeđenje je brzo reagovalo i uklonilo ga sa bine.

Predivna balada “Amer pelos dois”, koju je za Salvadora Sobrala napisala njegova sestra izazvala je gromoglasni aplauz u dvorani.

Dok je trajalo glasanje, gledaoce je zabavila ukrajinska pevačica Ruslana, koja je 2004. pobedila na “Evroviziji”.

Pred svaki izlazak na scenu, italijanski predstavnik Frančesko Gabani, požalio se da ima veliku tremu, ali je evrovizijski nastup izveo bez greške.

Predstavnica Srbije Tijana Bogićević nije uspela da se plasira u veliko finale “Evrosonga” u Kijevu.

KOMENTARIŠI