Bliži se kraj klupske košarkaške sezone, a to znači i postepeno sumiranje učinka potencijalnih reprezentativaca za predstojeće Evropsko prvenstvo (31. avgust – 17. septembar). Kao aktuelni svetski i olimpijski vicešampion, tim od koga je u protekle tri godine na svetskoj sceni bila bolja samo američka kaznena ekspedicija, ekipa Aleksandra Đorđevića ne može da pobegne od statusa favorita pred turnir koji će se održavi u četiri različite države, drugi put u nizu.

Đorđević svoju koncepciju igre umnogome bazira na centarskoj liniji, iako ima dosta opcija i u drugim parametrima, pa već godinama na takmičenja vodi tri visoka igrača koja imaju podjednako veliku ulogu. Za razliku od nekih ranijih turnira kada izbor centara na osnovu njihove uloge doprinosa u najjačim evropskim i NBA klubovima nije bio previše “opširan”, Đorđević će za EP 2017. imati najmanje šest konkretnih opcija.

Nema sumnje da će nosilac igre Srbije u reketu biti trenutno prva zvezda srpske košarke, centar Denver Nagetsa Nikola Jokić, a da će Đorđević među ostalim kandidatima birati samo njegovu podršku. Upravo će mu to biti najveća muka, jer su tu već godinama pouzdani Miroslav Raduljica i Vladimir Štimac, potom otkrovenje ove sezone Ognjen Kuzmić, poslednjih godina u Španiji odlični ali za selektorski spisak nedovoljni Dejan Musli, te čovek koji je podelio Srbiju na dva tabora pred Rio de Žaneiro – Boban Marjanović. Iz drugog plana novom pozivu se sigurno nada i Nikola Milutinov.

Nastavak vesti pogledajte na b92.

KOMENTARIŠI