Nijedna vakcina nije pokazala ozbiljne kontraindikacije

Nijedna vakcina nije pokazala ozbiljne kontraindikacije

Foto: Pixabay // ilustracija

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije i anesteziolog Rade Panić izjavio je danas da nijedna vakcina protiv koronavirusa nije pokazala ozbiljne kontraindikacije.

Na onlajn debati u organizaciji NVO Aktiv na temu „Vakcinacija – istina ili zablude”, Panić je rekao da se u četvrtoj fazi ispitivanja vakcina prate dugoročni neželjeni efekti u periodu od pet do sedam godina i uz „masovnu primenu” leka ili vakcine.

On je rekao da je lek Aspirin korišćen 100 godina bez ikakvih ograničenja, dok nije otkriveno da postoji retka kontraindikacije kod dece ispod 16 godina koja u nekim slučajevima može dovesti do smrti.

„U medicini jedan lek je i otrov i lek, treba oceniti da li je veća korist ili šteta. Onima koji su protiv vakcine zbog mogućih kontraindikacija savetujem da uzmu uputsvo aspirina i da shvate koliko ozbiljne ishode može imati taj lek”, rekao je Panić.

Prema njegovim rečima, vakcinacija je dobrovoljna i građani treba da budu srećni što mogu da biraju koju vakcinu žele da prime.

On je kazao da je potrebno da podaci o vakcinaciji budu transparentniji ali i da se o toj temi više govori.

„Odziv medicinskih radnika za vakcinaciju bio je od 10 do 30 odsto, mnogi od njih su bili bolesni i kod nekih još uvek nije došao period koji dozvoljava vakcinaciju”, rekao je Panić, javlja Beta.

Kako je naveo, postojao je problem s privatnim sektorom ali je dodao da misli da se „i to donekle regulisalo”.

Profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu Goran Belojević kazao je da postoji Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, prema kojem se osniva komisija u koju ulaze najbolji stručnjaci u državi.

On je rekao da su ranije, tokom epidemije variola vere u komisiji bili medicinski stručnjaci „bez ijednog političara”.

Kako je ocenio, vladin Krizni štab za suzbijanje epidemije koronavirusa je „više diskusiona tribina” jer, prema njegovim rečima, ministri nemaju veze sa širenjem zarazne bolesti.

Upitan da li su stručnjaci u Kriznom štabu, Belojević je potvrdio ali je i dodao da „nisu najbolji u državi”.

Govoreći o masovnom prevozu Srba sa Kosova na vakcinisanje, rekao je da to može biti bezbedno jedino ako se drži rastojanje, obavezno nose maske ali i viziri.

„Pošto to nije slučaj, taj vid masovnog prevoza nije nikako bezbedan”, rekao je Belojević.

Nakon dobijenog odgovora od organizatora da su na debatu pozvani članove vladinog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa ali da na poziv nije odgovoreno, Belojević je kazao da je to „slika i prilika Srbije”.

„Mi ovde radimo debatu i pravimo račun bez krčmara, nema onoga ko je to organizovao. Ni Panić ni ja nismo vlast, a nemamo nikoga kome možemo da postavimo pitanje ovde”, rekao je on i dodao da „nema polemike” već samo monologa.

Upitan da li je u kontaktu sa nekim članom Kriznog štaba, Belojević je rekao da su on i Predrag Kon „drugari iz gimnazije” i napomenuo da je svojevremeno Konu rekao da napusti Krzni štab jer „može da mu strada srce”.

KOMENTARIŠI