Nik Vujičić i Standing Rock u velikoj sali Srpskog Narodnog Pozorišta u...

Nik Vujičić i Standing Rock u velikoj sali Srpskog Narodnog Pozorišta u 19h u sredu 5. jula

Nik Vujičić, jedan od najvećih svetskih motivacionih govornika, Aaron Turgeon predstavnik čuvenog Standing Rock pokreta, Zoran Cvijanović, popularni glumac i istaknuti ekološki aktivista i Dušan Kovačević, osnivač EXIT festivala, učestvovaće u javnoj panel diskusiji na velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu u sredu 5. jula. Panel pod nazivom "50 godina od Leta ljubavi - da li je svet zalutao?" počinje od 19 časova i ulaz je potpuno slobodan za sve zainteresovane.

Kako je prethodno najavljeno, Vujičić i Standing Rock će 6. jula sa glavne bine Exita, u okviru svečane ceremonije otvaranja pozvati svetske lidere da budu ujedinjeni u naporima da se izbegne ekološka katastrofa koju trenutno proživljavamo. Aktivisti Standing Rock pokreta, nastalog iz istoimenog rezervata plemena Sijuksi, bore se mirnim protestima protiv izgradnje naftovoda koji bi potencijalno ugrozio trećinu vodosnadbevanja u Severnoj Americi. Istovremeno, EXIT ove godine obeležava 50 godina od izvornog Leta ljubavi iz 1967. godine, kada je revolucionarni hipi pokret promenio svet u mirnoj borbi za ljudska prava, rasnu, društvenu i rodnu ravnopravnost.

Vujičić je uoči ovih događaja posetiocima Exita, ali i građanima Novog Sada i cele Srbije poslao moćnu poruku:

“Veoma sam uzbuđen što ću se vratiti u prelepu Srbiju, ali ovaj put na EXIT festival, gde ćemo zajednički proslaviti 50 godina od Leta ljubavi 1967. godine. Zahvalan sam što svi zajedno možemo da budemo jedan glas, jedna emocija i da u jednom akordu širimo poruke mira, ljubavi i nade. Verujem da nam je svima u svetu u kojem živimo potrebno više mira. Puno vas volim, vidimo se u julu na Exitu na Petrovaradinskoj tvrđavi!”, izjavio je u video pozdravu Vujičić, koji će ovom prilikom ujedno pružiti i podršku Gradu Novom Sadu, kao Evropskoj prestonici kulture 2021. i Omladinskoj prestonici Evrope 2019. godine.

Indijance živim zidom branilo 2.000 vojnih veterana!

“Standing Rock” su u pažnju svetske javnosti dospeli nakon što su uz mirne proteste i višemesečnu blokadu radova, zimus uspeli da zaustave izgradnju naftovoda u Severnoj Dakoti koji je pretio da uništi ceo ekosistem na njihovoj zemlji! Pokret je dostigao svoj vrhunac kada je usled nasilja privatnog obezbeđenja naftne koorporacije prema miroljubivim protestantima iz plemena Sijuks, došlo da ih zaštiti 2.000 veterana američke vojske, koju su napravili živi štit oko plemena. Neposredno posle toga ceo svet je prisustvovao istorijskoj sceni, kada su veterani u ime svojih predaka zatražili i dobili oproštaj od plemenskih vođa, za sve zločine i nepravde učinjene protiv američkih Indijanaca.

Stand with Standing Rock:

KOMENTARIŠI