Poslanici su se izjašnjavali javnom prozivkom, a bilo je prisutno 212 od 250 poslanika, iako je prethodno utvrđeno da je prisutno 175, uoči početka glasanja.

Nešto posle 20 sati, u prisustvu gostiju i uglavnom poslanika većine, ministri i novoizabrana predsednica Vlade Srbije su položili zakletvu i pristupili pojedinačnom potpisivanju i čestitanju.

Premijerka i ministri su pročitali tekst zakletve koji glasi: “Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije”.

Polaganju zakletve prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnih beograda Siniša Mali, predstavnici pravosudnih organa, Vojske Srbije, bezbednosnih službi, verskih zajednica i diplomatskog kora.

Posle polaganja zakletve, hor je izveo himnu Srbije “Bože pravde”, a ispred Skupštine Srbije postrojena je počasna grada Vojske Srbije.

Vlada Srbije nadležna je da utvrđuje i vodi politiku, izvršava zakone i druge opšte akte parlamenta, donosi uredbe i druge akte, predlaže parlamentu zakone i druga akta, usmerava i usklađuje rad organa državne uprave i nadzire njihov rad.

Ustavom Srbije utvrđeno je da član vlade ne može da bude poslanik u republičkom parlamentu, skupštini autonomne pokrajine i odbornik u lokalnoj skupštini, niti član izvršnih organa na drugim nivoima vlasti.

Protiv izbora Vlade glasali su poslanici vladajuće Jedinstvene Srbije, kao i opozicionih partija Dosta je bilo, Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke, Srpske radiklane stranke, Demokratske stranke Srbije, Pokreta Dveri, Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, poslanici iz poslaničke grupe “Nova Srbija-Pokret za spas Srbije”, poslanici SDA Sandžaka i Nove stranke.

Za izbor vlade su bili poslanici koalicije oko Srpske napredne stranke, poslanici Socijlističke partije Srbije, Saveza vojvođanskih Mađara, Partije za demokratsko delovanje i opozicioni poslanik iz Zelene stranke Goran Čabradi.

Izboru nove vlade prethodila je dvodnevna rasprava u parlamentu u kojoj je Brnabić iznela ekspoze i predstavila kandidate za sastav kabineta.

Brnabić je prilikom predstavljanja ekspozea i članova kabineta pozvala poslanike u Skupštini Srbije da se pridruže njenom timu u izgradnji boljeg života za sve građane i izgradnji buducnosti za sve nas, te poručila da će odluke svog tima braniti s dostojanstvom i dignitetom.

Digitalizacija, obrazovanje i ekonomski razvoj biće ključni prioriteti nove vlade, rekla je Brnabić koja je naglasila i da je ovo vlada kontinuiteta i da ima dobar osnov koji je postavila prethodna koju je vodio Vučić.

Nova vlada 5. je po redu od 1990. godine, kada je u Srbiji uveden višestranački sistem.

U novoj Vladi, koja je praktično rekonstruisani kabinet bivšeg premijera, a sadašnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića, biće 22 imena, od toga 18 ministara sa podeljenim resorima, tri bez portfelja, a predsednici Vlade Srbije će pomoć u radu pružati četiri potpredsednika, prvi među njima Ivica Dačić, koga je Vučić u jednoj od izjava nazvao “premijerom za politiku”.

U Ministarstvo koje je vodila Brnabićeva stiže funkcioner SPS Branko Ružić, njegov kolega iz stranke Goran Trivan će voditi sektor zaštite životne sredine, “rokadu” su izvršili Aleksandar Vulin i Zoran Đorđević, Jadranka Joksimović je zvanično postala ministarka, posle rada “bez portfelja” u prethodnom mandatu, a u kabinet je ušao i Nenad Popović.

KOMENTARIŠI