Takvo ponašanje im ne dopušta novi zakon o stanovanju i održavanju zgrada, kojim je predviđeno da u odlučivanju o važnim stvarima, učestvuju svi.

Predočavajući kako će to izgledati u praksi, Srđan Popović, koji je u prvoj grupi uspešno prošao obuku za profesionalne upravnike zgrada i vlasnik je i osnivač firme koja već osam godina ima iskustvo u tom poslu, kaže da onaj ko ne bude učestvovao, nema pravo da se kasnije buni zašto je nešto urađeno ili nije.

„Ako neko triput uzastopno ne prisustvuje sednici Stambene zajednice, dobija status nedostupnog stanara. To znači da ne može da utiče na donete odluke. Taj status gube kada dođu na naredni sastanak i mogu ravnopravno sa ostalima da se uključe u donošenje odluka“, objašnjava Popović.

U slučajevima kada je neko od stanara sprečen da bude na sastanku Stambene zajednice kada se odlučuje, po rečima našeg sagovornika, neophodno je da predoči pismenu izjavu da nije u mogućnosti da prisustvuje, ali mora da se izjasni po tačkama dnevnog reda.

„Ovakav način rada doprineće da se stanari više zainteresuju za održavanje stambenog prostora i zajedničkih prostorija, ali i da ne dopuste da nekoliko njih odlučuje u ime svih. Ukoliko se dogodi da neko “minira” donošenje odluke i ne uradi se sanacija fasade, ili ne popravi krov koji prokišnjava, nema pojedinačnih kazni, već za to odgovara Stambena zajednica, ili upravnik zgrade“, ističe Popović.

Ukoliko se u zgradama do kraja godine ne imenuju, odnosno, ne izabere upravnik, ili profesionalni upravnik, biće im postavljen prinudni upravnik.

Podsećamo prijava je počela i u Požarevcu o čemu je Urban City već pisao.

Potrebna dokumenta možete preuzeti OVDE.

KOMENTARIŠI