Zbog aktuelne epidemiološke situacije i povećanog broja zaraženih u Crnoj Gori, ne može se očekivati postsezona koja bi u nekoj meri kompenzovala gubitke turističke privrede, rekao je za “Pobjedu” državni sekretar u crnogorskom Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović, prenosi RTCG.

Damir Davidović je rekao da, imajući u vidu aktuelno epidemiološko stanje, napori moraju biti usmereni ka njegovoj sanaciji u iščekivanju zimske turističke sezone, kao i na pripremu naredne letnje.

Kaže da bi naredna letnja sezona trebalo da bude znatno bolja nego ova, jer su svi akteri upoznati sa svime što prati epidemiju i standardima zaštite koji treba da se primene.

“Postojale su tendencije iz evropskih emitivnih tržišta i iz regiona da u periodu postsezone turisti u većem broju dođu, ali sa epidemiološkom situacijom koja je aktuelna, druge države uvode ograničavajuće mere za putovanja prema nama i to značajno ograničava mogućnost da u septembru i oktobru nadoknadimo gubitke koje imamo”, objasnio je Davidović.

Naglašava da je ova godina vrlo naporna za sve aktere turističke privrede, jer je epidemija urušila sva očekivanja.

“Očekivanja su bila rekordna za ovu godinu kroz najave hotelijera, turoperatera i turističkih agencija. Godina je krenula dobro. Zabeležili smo rast u prva dva meseca i pored loših rezultata u zimskim centrima zbog nedostatka snega, međutim dolaskom pandemije sve se promenilo”, istakao je Davidović.

Smatra da je ovo problem na koji ne može da utiče ništa sem discipline u poštovanju mera.

“Moramo se pridržavati mera i preporuka Instituta za javno zdravlje, ali se nadamo da će epidemiološka situacija da se smiri kroz disciplinovan odnos svih aktera i građana i da ćemo narednu sezonu dočekati tako što ćemo da je pokrenemo što pre”, kaže Davidović.

“Naredne godine se očekuje normalizacija”
Damir Davidović kaže da su se nadali snažnoj postezoni, jer se očekivalo smirivanje epidemije u letnjim mesecima.

“Međutim, sa epidemiološkom situacijom se desilo to što se desilo i u ovom trenutku treba da radimo za narednu sezonu. Naredne godine se očekuje normalizacija, ali je teško projektovati bilo što”, objašnjava Davidović.

Turističke agencije, prevoznici i drugi povezani delatnici takođe su u teškoj situaciji zbog nedostatka turista koji su dolazili u Crnu Goru, ali i zbog domaćih potrošača koji zbog ograničenja uslovljenih epidemijom ne mogu da putuju u inostranstvo.

“Radimo na implementaciji trećeg seta mera. Jedan broj javnih poziva definisanih trećim setom biće administrativno spremni ili su već pripremljeni”, kazao je Davidović.

U narednom periodu se priprema i unapređenje digitalizacije u ovom sektoru.

“Moramo napraviti snažan iskorak u digitalizacij turističkog poslovanja i tržišta u Crnoj Gori. Oko 1,5 miliona je opredeljeno za ove svrhe u naredne dve godine za projekat e-turist”, zaključio je Damir Davidović.

KOMENTARIŠI