On je, gostujući na RTS, kazao da za vozače koji se u saobraćaju zateknu sa papirnom vozačkom dozvolom predviđene su kazne od šest do 20.000 dinara, plus dva kaznena poena ako je prošlo manje od šest meseci od dana kada je dozvola istekla, dok ukoliko je duži period kazna je od 15 do 30.000 dinara, plus pet kaznenih poena i tri meseca zabrane upravljanja vozilom.

Juče je istekao rok dokle su važile stare papirnih vozačkih dozvola, a ne za zamenu i nova vozačka dozvola može da se nabavi na dva načina – odlaskom u policijsku stanicu ili onlajn.

U policijsku stanicu vozači treba da donesu staru dozvolu i, ako imaju biometrijska dokumenta, popune svega jedan obrazac i dozvola je gotova za sedam dana.

Zahtev za izdavanje nove dozvole moguće je uputiti i onlajn, preko e-Uprave, za šta je potrebno da imate čipovanu ličnu kartu.

Vozači koji u nekom dužem periodu nisu produžili dozvolu nemaju razloga za brigu, jer je reč o formalnosti, odnosno, niko neće ostati bez dozvole, niti će morati ponovo da polaže vozački ispit.

vozacka

Naknada za troškove izrade vozačke dozvole je 255 dinara, toj sumi treba dodati i naknadu za izdavanje vozačke dozvole od 621 dinar, kao i Republičku administrativnu taksu od 700 dinara.

Pretpostavlja se da u Srbiji ima oko 300.000 ljudi koji nisu zamenili svoju vozačku dozvolu. Mnogi od njih i ne voze automobile, ali su za one koji aktivno voze predviđene visoke novčane kazne – ukoliko nemaju novi dokument a upravljaju vozilom.

Prethodno je rok za zamenu dozvola bio 10. jun 2014. godine, ali je kasnije produžen do ovog 10. juna.

Vozačka dozvola Srbije priznata je u osam evropskih zemalja, a u pojedinim zemljama može zameniti i međunarodnu vozačku dozvolu koja se dosada posebno vadila i koštala je 2.500 dinara.

KOMENTARIŠI