Nizom manifestacija danas se obeležava Dan državnosti Srbije

Nizom manifestacija danas se obeležava Dan državnosti Srbije

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nizom manifestacija obeležiće Sretenje – Dan državnosti Srbije koji se proslavlja u znak sećanja na Sretenje 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

Foto: Urban City, 2018.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, povodom Sretenja – Dana državnosti, predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić uručiće 15. februara, sa početkom u 8.30 časova, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama na ceremoniji u zgradi Generalnog sekretarijata na Andrićevom vencu.

Istog dana, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, u svojstvu izaslanika predsednika Republike, predvodiće ceremoniju polaganja venaca kod Spomenika Neznanom junaku na Avali, u 9 časova, u pratnji delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Centralna državna ceremonija proslave Sretenja – Dana državnosti Srbije održaće se u Orašcu, 15. februara u 12 časova, gde će predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić položiti venac kod spomenika voždu Karađorđu. Svečanosti će prisustvovati ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položiće venac i u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu kod Topole, istog dana u 14 časova. Povodom praznika, Vojni muzej u Beogradu biće otvoren 15. i 16. februara od 10 do 18 časova, a za sve posetioce izložbene postavke u ovoj vojnoj ustanovi ulaz je besplatan.

„Proslava Dana državnosti Srbije, praznovanjem Sretenja – 15. februara, objedinjuje identitet države i vojske, čime se obnavlja najdublja povezanost u srpskoj državotvornoj tradiciji“, ističe se u saopštenju.

Danas, 15. februara, u 11 časova u Svečanim salonima gradskog zdanja, gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović i predsednik Skupštine Grad Požarevca Bojan Ilić, upriličiće prijem povodom Dana državnosti. Nakon prijema u 12 časova položiće vence na spomenik knjazu Milošu Obrenoviću u
Gradskom parku.

U 13 časova u Gradskoj galeriji, predsednik Skupštine Grada Bojan Ilić, otvoriće izložbu posvećenu Milutinu Milankoviću.

 

KOMENTARIŠI