Foto: Urban City // B.P.

Manifestacija “Evropska noć istraživača u Srbiji – Ulice pod svetlom nauke” biće održana 30. septembra i 1. oktobra u 26 gradova, gde će svi sadržaji biti besplatni za posetioce, najavili su organizatori.

Portparolka Zorana Minčić je rekla na konferenciji za novinare da je cilj manifestacije promocija nauke i približavanje naučno-istraživačkog rada posetiocima svih uzrasta, a 13. “Noć istraživača” biće održana u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Inđiji, Pirotu, Pančevu, Čačku i Gornjem Milanovcu.

Tu su i Kruševac, Trstenik, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Leskovac, Ranovac, Kikinda, Šabac, Petrovac na Mlavi, Negotin, Zaječar, Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Svilajnac, Despotovac i Rekovac.

Rukovoditeljka sektora za programske aktivnosti Centra za promociju nauke iz Beograda Tanja Adnađević je podsetila da je predpandemijska “Noć istraživača” 2019. imala oko 100.000 posetilaca i da se nada da će ove godine “dostići te brojke, ako ne i prevazići”.

Jedan od tematskih fokusa manifestacije biće neraskidive veze nauke i umetnosti, sa akcentom na brojne načine koji upućuju da je često nauke jedna od vrsta umetnosti, a Adnađević je kao koordinatorka projekta “Refokus art” istakla da su iste veštine ključne za karijeru istraživača neophodne takođe u umetnosti.

S druge strane kroz aktivnosti projekta “Sajenskul” naučnici će se truditi da ukažu na značaj nauke za svakodnevni život i kroz mkombinaciju zabave i nauke razbiju predrasude o istraživačkom poslu.

Vanredna profesorka fakulteta za fizičku hemiju u Beogradu i koordinatorka “Sajenskula” Biljana Šljukić Paunković je istakla da je njihova osnovna ideja da se nauka ilustruje kao motor koji pokreće društvo.

KOMENTARIŠI