U subotu, 15.05. održana je 17. Evropska Noć muzeja, u okviru manifestacije Muzeji za 10.

Narodni muzej u Požarevcu od 2007. godine kontinuirano učestvuje u ovoj međunarodnoj manifestaciji. “Zbog epidemiološke situacije ove godine nismo bili u mogućnosti da otvorimo sve objekte i stalne postavke, ali smo se potrudili da našim posetiocima ponudimo raznovrstan program. Pored onlajn programa koji je postavljen na muzejski sajt, posetiocima je predstvljen i interaktivni program pod nazivom Tempus Temporum – Vreme vremenu. Za posetioce su bile otvorene dve stalne postavke, arheološka postavka u glavnoj zgradi muzeja i postavka umetničkih slika u Legatu Miodraga Markovića.”

Programi Narodnog muzeja Požarevac koji su održani u okviru 17. Evropske Noći muzeja

• U Glavnoj zgradi pored stalne postavke, za posetioce je pripremljen interaktivni sadržaj pod nazivom Tempus Temporum – Vreme vremenu. Posetioci su mogle da se slikaju u ramu čiju su pozadinu sačinjavali posteri manifestacije Noć muzeja,sa logom Narodnog muzeja Požarevac i na koji su aplicirani suveniri izrađeni po uzoru muzejskih predmeta.
Autori programa: Maja Šega, Jelena Arsenijević i Olivera Milović.

• Legat Miodraga Markovića- Stalna postavka umetničkih slika
• U Galeriji savremene umetnosti, posetioci su mogli da pogledaju izložbu pod nazivom ”Ratna izdanja objavljena u periodu 1941-45 u zavičajnom fondu Narodne biblioteke ”Ilija M. Petrović” Požarevac”, Narodne biblioteke Požarevac.

Autori: Jasmina Stepanović, Dragana Glišić Živanović i Oliver Stokić

Onlajn programi

Za one ljubitelje kulture i umetnosti koji nisu bili u prilici da posete Muzej, na sajtu muzeja postavljen je raznovrstan sadržaj. Adresa sajta: https://muzejpozarevac.rs/noc-muzeja/

Filmovi:

• Arheološki film Margum- Film je zasnovan na stoičkoj filozofiji imperatora Marka Aurelija i istorijskim podacima o antičkom Margumu (Dubravica). U filmu se nižu Markova razmišljanja o svetu i sudbini čoveka u njemu, ilustrovana originalnim arheološkim predmetima. Film je pokušaj da se kroz arheološka materijalna svedočanstva prikaže život pojedinaca u jednom vremenu

Autor filma: Dragana Spasić Đurić

• Etnološki film Drugaričenje – U filmu je prikazan običaj drugaričenja u kome su glavni akteri deca. Obavlja se u proleće, na Mali Uskrs ili Pobusani ponedeljak. Film je snimljen u selu Drmnu.

Film Drugaričenje je na festivalu ’’Život sela (ŽISEL’’) u Omoljici 2004. godine dobio prvu nagradu Zlatni suncokret i nagradu Etnografskog muzeja u Beogradu za najbolji film na temu tradicionalni život sela.
Autor filma: Danica Đokić

• Dokumentarni film Životni put Miodraga Markovića i nastanak legata – Film nastao iz saradnje Narodnog muzeja Požarevac i NM Video Production DOO Požarevac, prati priču o životu legatora, diplomate Miodraga Markovića, i osnivanju njegovog legata u Narodnom muzeju u Požarevcu. U filmu učestvuju stručnjaci iz Narodnog muzeja Požarevac.

Prezentacija:

• Tritonova harmonija- Prezentacija jedinstvenog nalaza sa teritorije Srbije, ljušture morskog puža, Charonia tritonis- Tritonova truba sa lokaliteta Margum/Morava, koja je bila u funkciji trube. Instrumenti napravljeni od ljušture puža koriste se i kao muzički i kao signalni instrument.

Autori: Teodora Branković i Dragan Jacanović

KOMENTARIŠI