Noć muzeja u gradištanskom muzeju

Noć muzeja u gradištanskom muzeju

Posetioci su dolazili tokom cele večeri i mogli su da se posluže medenjacima u obliku srca koji su pored slatkog ukusa sa sobom nosile poruke o ljubavi i vredne poklone

U početku nije bilo električne energije pa smo se već organizovali sa svećama i već se pripremili za jednu noć muzeja XIX veka. Onda je došlo svetlo i uništilo radost, više nas je rastužilo nego što smo mu se obradovali.

Veče je počelo sa strip radionicom. Autor stripa Živorad Mišić proveo je sat vremena u druženju sa učenicima iz OŠ “Ivo Lola Ribar” nakon čega je usledilo takmičenje u crtanju stripa na temu “Ljubav”. Stručni žiri koji su sačinjavali Dragan Bogičić, Živorad Mišić i Željko Ivanović pogledao je radove i dodelio prve tri nagrade za najbolje. Ostali učesnici su dobili utešne nagrade.

Foto: Narodni muzej Veliko Gradište

Posetioci su dolazili tokom cele večeri i mogli su da se posluže medenjacima u obliku srca koji su pored slatkog ukusa sa sobom nosile poruke o ljubavi i vredne poklone. Konferansije Aleksandra Krstić najavljivala je dešavanja u toku večeri, između ostalog i nekoliko premijera na svetskom i nekoliko na lokalnom nivou. Premijera stripa “Ljubav nije kraj sveta, a može da se vidi i iz Velikog Gradišta” autora Živorada Mišića održana je u prijatnoj atmosferi govorom samog autora kao i direktora muzeja Dragana Bogičića. Takođe u ovoj noći održana je i promocija knjige Miloja Vasića “Pincum – Veliko Gradište”.

Foto: Narodni muzej Veliko Gradište

Pored svih dešavanja, premijerno je otvorena izložba etnološke zbirke Muzeja koju je stručno obradila i pripremila diplomirani etnolog i antropolog Maja Pajić. Izložba je otvorena govorom etnologa Ljube Rajevca. Crtanje porteta je bilo aktuelno i ove Noći muzeja od strane Željka Ivanovića i Predraga Radoševića. Da ceo program prođe kako je i planirano pomogli su i Milica Nešić, Goran Milić, Ljubica Stojadinović i Anastazija Milić.

Foto: Narodni muzej Veliko Gradište

Uzrast, bukvalno od 7 do 77 godina. Gosti sa svih strana, iz Nemačke, Srbije i našeg okruženja. One koje kultura zanima oni su i došli, neki su bili sprečeni, neki su mislili da neće ni doći struje. Crtali su se portreti i poklanjali, bilo je puno nagrada i kolača sudbine, Posle ponoći je bilo još par posetioca, zatvorili smo muzej, i nismo otišli iz našeg malog grada, što je već veliki uspeh.

KOMENTARIŠI