Nov propis Evropskog parlamenta o slobodi medija

Nov propis Evropskog parlamenta o slobodi medija

Foto: Pixabay / ilustracija

Evropski parlament je danas izglasao propis o zaštiti novinara, borbi protiv političkog mešanja u uređivačke odluke i o većoj transparentnosti vlasništva nad medijima.

Propis kojim se uspostavlja zajednički okvir za medijske usluge u EU i obezbeđuje bolja zaštita novinara i njihovih izvora, usvojen je na plenarnoj sednici u Strazburu sa 464 glasa „Za”, 92 „Protiv” i 65 uzdržanih, objavljeno je na sajtu Evropskog parlamenta.

Vlastima će biti zabranjeno da na novinare i urednike vrše pritisak da otkriju izvore, da hapse novinare, uvode im sankcije, pretresaju redakcije i da na njihovim elektronskim uređajima instaliraju softver za nadzor.

Taj nov propis je odgovor na sve veće bojazni u EU zbog politizacije medija i na nedovoljnu transparentnost vlasništva nad medijima i kada država medijima dodeljuje oglase, prenosi Beta.

Propis postavlja obaveze državama EU da bolje garantuju uređivačku i funkcionalnu nezavisnost javnih medija, posebno kroz „održivo i predvidivo finansiranje”.

Uređivačku nezavisnost medija trebalo bi da obezbedi zabrana otpuštanja novinara pre isteka ugovora, osim ako ne ispunjavaju profesionalne kriterijume.

Nov propis sadrži mehanizam za sprečavanje velikih onlajn platformi, kao što su Fejsbuk  Iks (X) ili Instagram, da proizvoljno ograničavaju ili brišu nezavisne medijske sadržaje.

KOMENTARIŠI