Foto: Urban City / B.P. / ilustracija

Nova godina po julijanskom kalendaru dočekana je svečano širom Srbije – na trgovima, u restoranima, a mnogi su slavili u svojim domovima u krugu porodice.

Srpska pravoslavna crkva i vernici, ali i druge crkve i narodi koji poštuju julijanski kalendar, obeležavaju početak nove 2024. godine, a širom Srbije tradicionalno je organizovan doček.

Pravoslavna nova godina slavi se u mnogim balkanskim zemljama. Nova godina po julijanskom kalendaru slavi se i u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji i Gruziji, a zanimljiva je činjenica da tradicija obeležavanja julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj, ali i u nekim delovima galske zajednice u Škotskoj.

Srbi su se, prema narodnim običajima, tradicionalno za Pravoslavnu novu godinu okupljali i igrali narodne igre, dok je tokom osmanske vladavine bilo zabranjeno proslavljanje i poštovanje srpskih tradicija.

U Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca gregorijanski “novi” kalendar je zvanično prihvaćen Zakonom o izjednačavanju starog i novog kalendara od 10. januara 1919. godine objavljenom u prvom broju “Službenih novina” Kraljevstva SHS. Tim zakonom predviđeno je da u celoj državi 15. januara prestaje da važi “stari” kalendar i počinje “novi”.

Prema običajnom kalendaru, večeras se ne spava, a običaj je da se u toku noći služe vruća rakija, kuvano vino i krofne.

Nova godina po julijanskom kalendaru u našem narodu se naziva i Srpska nova godina, ali i Mali Božić, jer se na taj dan završavaju božićne svečanosti

Nakon završetka Drugog svetskog rata, proslava Pravoslavne nove godine dugo godina je označavana kao težak nacionalni ispad, a ponovo je počela javno da se slavi od devedesetih godina prošlog veka.

Srpska nova godina dočekuje se uz vatromet i koncerte, sa sve većim brojem stranih turista

KOMENTARIŠI