Ako koristite beta verziju Android operativnog sistema na nekom od podržanih uređaja, onda ste možda primetili da u Menadžeru Baterije postoji nova opcija. Android Oreo v8.1 prvi put korisnicima omogućava da vide koje baterije krišom sprečavaju telefon da ode u pravo stanje mirovanja kad se ne koristi aktivno, rade non-stop u pozadini i na taj način „srču“ bateriju gotovo non-stop, uglavnom bespotrebno.

Aplikacije često koriste lokacijske servise, a ne moraju biti mape u pitanju, što opterećuje ne samo sistem, nego aktivno koristi Wi-Fi, mrežu i GPS ili sve u paketu, kako bi uvek pratio lokaciju telefona. Jasno vam je koliko to utiče na bateriju tj. njeno trajanje, iako se sve odvija u pozadini.

Nova Android opcija će tačno pokazati koje aplikacije non-stop „vršljaju“ u pozadini i tačno iz kog razloga – lokacija, obaveštenja, nešto treće… Sve ovo nalazi se u okviru Podešavanja menija i podmenija Baterija. Odmah ispod sličice naći ćete koja ili koje to aplikacije koriste energetske resurse više nego što bi trebalo. Klikom na svaku od aplikacija dobićete mogućnost da isključite servis koji koristi odnosno da joj oduzmete dozvolu da ga koristi ili da u potpunosti isključite aplikaciju (Force Close).

Mi smo ovu opciju, kao i sve do sada Developer Preview opcije novih Android sistema testirali na Nexus 6P smartfonu, koji je i dalje jedan od najboljih smartfona, pa se nadamo da će ovaj način zaživeti i u konačnoj verziji operativnog sistema 8.1, koji se očekuje do kraja godine na podržanim telefonima (prvo Pixel i Nexus uređaja).

Rešen najveći Android problem!

Podsećamo vas još jednom da je Google zajedno sa HTC kompanijom, ali i nekim drugim, manjim kompanijama, pokrenuo veliki projekat Android One, koji će rešiti najveći Android problem – fragmentaciju, odnosno ubrzati stizanje novih nadogradnji na sve Android One uređaje, kao da su oni Pixel ili Nexus „kova“. Ovi uređaji će biti zasnovani na aktuelnim verzijama Android OS-a, ali bez korisničkog okruženja provajdera tj. operatera ili proizvođača telefona.

KOMENTARIŠI