Foto: Urban City / ilustracija

Podrška EU lokalnim samoupravama u Braničevskom okrugu.

Domovi zdravlja u Golupcu i Žagubici dobili su nova sanitetska vozila zahvaljujući sredstvima Evropske unije (EU) u okviru šireg paketa pomoći zdravstvenom sistemu Srbije u borbi protiv Kovida-19 za koji je EU prenamenovala preko 17,6 miliona evra. Fondovi su prenamenovani iz niza programa koje EU finansira u Srbiji od kojih i 2,1 miliona evra iz razvojnog programa EU PRO koji u Srbiji sprovodi UNOPS. Uz Žagubicu i Golubac, nova vozila opremljena setom za kiseonik, mobilnim respiratorima, defibrilatorima, nosilima, kardiološkim stolicama, i drugim uređajima koji će doprineti da medicinske službe mogu još spremnije da zbrinu hitne slučajeve, stigla su tokom prošle nedelje u još 18 zdravstvenih institucija širom zemlje.

„Sanitetska vozila koje je dobilo 20 zdravstvenih ustanova u Srbiji posebno će značiti građanima Srbije u manjim mestima, koja nemaju takva vozila ili su ona veoma stara” istakla je Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije, dodajući da su vozila sa kompletnom opremom, tako da predstavljaju mini bolnice, što je veoma važno jer tokom epidemije obezbeđuju i određenu dodatnu vrstu zdravstvene sigurnosti našem stanovništvu.

Ministar Joksimović navela je da su ova sanitetska vozila nabavljena sredstvima koje je Srbija dobila kao grantove od Evropske unije, koji su opredeljeni preko programa koje koristi Ministarstvo za evropske integracije.

Ona je ukazala i da je tokom epidemije deo sredstava u visini od 3,2 miliona evra prenamenjen za jačanje zdravstvenog sistema u borbi protiv koronavirusa i objasnila da su ta sredstva, osim za sanitetska vozila, iskorišćena i za nabavku frižidera za zamrzavanje vakcina, kao i 26 vozila za njihov transport.

„Od izbijanja pandemije pre godinu dana EU stoji uz Srbiju uz punu solidarnost. Sanitetska vozila su deo našeg paketa hitne medicinske pomoći od više od 17 miliona evra kojom je obezbeđena ključna medicinska oprema, zaposleno medicinsko osoblje i potpomognut budžet. U tom smislu, predlog Evropske komisije da izdvoji 12 miliona evra za Srbiju kao doprinos iz Fonda solidarnosti EU predstavlja još jednu opipljivu komponentu naše podrške. Solidarnost će i dalje biti princip kojim se rukovodi podrška EU Srbiji. Udruživanjem snaga, zajedno, EU i Srbija će prevazići ova teška vremena i nastaviti s napretkom Srbije na putu ka članstvu u EU”, istakao je šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

“Dom zdravlja u Golupcu pruža zdravstvenu zaštitu za blizu 8.000 ljudi koji žive na teritoriji opštine. Mi pokrivamo prilično razuđenu teritoriju od čak 24 naselja, pa će nam ovo novo i kompletno opremljeno sanitetsko vozilo mnogo značiti”, rekao je direktor doma zdravlja u Golupcu, dr Boban Trifunović. On je naveo da je Dom zdravlja imao do sada dva vozila starosti oko deset godina, a da je novi sanitet viši te će tako olakšati rad medicinskim radnicima, dodajući da je prvi veći zdravstveni centar, Opšta Bolnica u Požarevcu udaljena 60 kilometara. Prema rečima dr Trifunovića ovakav vid pomoći EU je od značaja kako u doba pandemije tako i u redovnom radu Doma zdravlja jer opštinu Golubac sa obnovom Golubačke tvrđave i uz druge kulturne i istorijske znamenitosti poseti i preko 500.000 turista.

Direktorka Doma zdravlja u Žagubici, dr Vesna Stoilović Gvozdenović je takođe istakla značaj dobijene donacije, jer je ovo jedino u potpunosti opremljeno sanitetsko vozilo u Domu zdravlja koji ima oko 100 zaposlenih i jedina je zdravstvena ustanova na teritoriji opštine u kojoj na godišnjem nivou oko 9.500 pacijenata dobija potrebnu medicinsku negu. Kako je direktorka podsetila Evropska unija je u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, preko programa EU PRO, podržala i rekonstrukciju grejanja i ventilacije u žagubičkom domu zdravlja što je unapredilo kako uslove rada za zaposlene tako i zdravstevne usluge za pacijente.

Aktivnosti EU PRO programa, koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: regionu Šumadije i Zapadne Srbije i regionu Južne i Istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

KOMENTARIŠI