Novak koristio validne PCR testove za ulazak u Australiju

Novak koristio validne PCR testove za ulazak u Australiju

Foto: YT video screenshot

Najbolji teniser sveta Novak Đoković koristio je validne pi-si-ar testove za ulazak u Australiju, potvrdilo je Tužilaštvo posle izvršenih provera.

Đoković je deportovan iz Australije nakon dva sudska procesa, a po završetku sage koja je trajala desetak dana, dovedena je u pitanje i njegova medicinska dokumentacija.

Đoković je deportovan pošto je Federalni sud potvrdio odluku ministra za imigracije Aleksa Hoka da predstavlja rizik po zdravlje i opšte dobro, iako je Novak imao validno medicinsko izuzeće.

Tokom tog perioda potvrđeno je da srpski sportista nije vakcinisan i da je dobio medicinsko izuzeće na osnovu toga što je preležao kovid u decembru.

U zvaničnoj dokumentaciji saopšteno je da je 16. decembra dobio pozitivan nalaz na kovid, a ispostavilo se da je u narednim danima imao aktivnosti, što je i on priznao.

Sumnju su izazvali serijski brojevi testova, odnosno činjenica da je on bio veći nego broj na testu koji je uradio 22. decembra, a na kojem je dobio negativan rezultat, o čemu je pisao i Bi-Bi-Si.

Nemačka istraživačka grupa Cerforšung (Zerforschung) prva je prepoznala osnovno odstupanje – da ranije datirana potvrda ima viši broj od kasnije datirane.

Tim povodom, oni su napisali blog naslovljen “Novak Djokovic’s time-travelling PCR tests”, a sarađivali su i sa nemačkim Špiglom, koji je o temi izveštavao.

Tužilaštvo u Srbiji izvršilo je provere i potvrđeno je da su pi-si-ar testovi koje je predao australijskim vlastima potpuno ispravni.

Dokumentacija koja je podneta Federalnom sudu u Australiji takođe je sadržala potpisanu i overenu izjavu Verice Jovanović, v. d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, kojom se potvrđuje da su testovi legitimni.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu potpisnika “Budimir Grom” u kojoj se navodi da su nepoznata lica sačinila falsifikovanu ispravu – pi-si-ar potvrde, koje je kasnije upotrebio Novak Đoković za izuzeće od vakcinacije pri ulasku u Australiju, kao i prilikom izjavljivanja žalbe na odluku o ukidanju vize.

Prijava je tužilaštvu bila podneta 12. januara elektronskim putem protiv N. N. lica zbog izvršenja krivičnog dela Falsifikovanje isprave, saopštilo je tužilaštvo.

Tužilaštvo je izvršilo neophodne provere, u kom cilju je upućen zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Ministarstvu zdravlja Republike Srbije radi provere tačnosti podataka, odnosno navoda iz krivične prijave.

Tužilaštvo je u sredu obavešteno od Ministarstva zdravlja da je inspekcijskim nadzorom u ustanovama iz Plana mreže utvrđeno da su potvrde o rezultatu testiranja na koronavirus na koje se ukazuje u krivičnoj prijavi autentične.

“Uvidom u elektronsku bazu podataka prilikom nadzora o izvršenim testiranjima na prisustvo virusa za lice Novak Đoković utvrđeno da je on više puta testiran i da su i potvrde o rezultatu testiranja od dana 16. 12. 2021. godine i od dana 22. 12. 2022. godine validne”, precizira tužilaštvo.

Nakon prikupljenih podataka tužilaštvo je rešenjem odbacilo krivičnu prijavu, s obzirom na to da prijavljeno delo nije krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Svetski “broj 1” nije dobio priliku da brani titulu u Melburnu i dobio je zabranu ulaska u Australiju na tri godine, koja, u zavisnosti od okolnosti, može da se umanji.

Trofej na prvom grend slemu sezone podigao je Novakov najveći rival Rafael Nadal.

KOMENTARIŠI