Crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti objavilo je više epidemioloških mera kako za celu zemlju tako i za sever države posebno.

U Saopštenju Vlade Crne Gore ističe se da je Crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za (NKT) odlučilo da sve osobe koje dolaze iz Srbije smeste u karantin.

“Uvažavajući razvoj epidemiološke situacije u Republici Srbiji odlučeno je da sva lica koja u Crnu Goru ulaze iz te države od večeras budu upućivana u karantin. Crna Gora ostaje opredijeljena da se ne zatvara za svoje državljane, ali stopa aktivnih slučajeva u Republici Srbiji, pogotovo u području uz granicu sa Crnom Gorom, nalaže najstroži epidemiološki nadzor”, ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, “zbog toga lica koja ulaze u Crnu Goru iz Republike Srbije do daljeg neće biti upućivana u kućnu samoizolaciju već isključivo u karantin u objektima koje je država odredila za tu meru”.

Konstajujući da je epidemiološka situacija na severu zemlje složena, Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti odlučilo je da se u osam opština, među kojim su Bijelo Polje, Berane i Andrijevica, rad ugostiteljskih objekata obustavi na sedam dana.

U opštini Pljevlja se, kao ranije u Bijelom Polju i Beranama, zabranjuju okupljanja u zatvorenim i otvorenim javnim mestima, dok su verske zajednice su obavezne da aktivnosti prilagode aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i da obrede obavljaju isključivo bez prisustva građana.

Između ostalog u Pljevljima se zabranjuje prevoz u putničkom motornom vozilu više od dva odrasla lica u istovremeno, osim članova zajedničkog domaćinstva i osoba koja obavljaju redovne radne zadatke, kao i kretanje i zadržavanje više od dve osobe na otvorenom.

Obavezno je korišćenje zaštitnih maski u zatvorenom i otvorenom javnom mestu, a zabranjena su okupljanja u stanovima osobama koje ne pripadaju istom domaćinstvu.

Kafići do ponoći, vrtići se zatvaraju

NKT je naložio da se je da se prekine rad vrtića, kao i da se do ponoći skrati radno vreme svih ugostiteljskih objekata na celoj teritoriji Crne Gore.

“Mjera će se primjenjivati u narednih neđelju dana, nakon čega će, na osnovu analize učinka mjere i epidemiološke situacije, biti odlučeno da li će primjena mjere biti produžena”, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Odlučeno je da se dozvole za boravak stranaca u Crnoj Gori, koje su istekle, smatraju važećim do 30. septembra 2020. godine ukoliko osoba na koje se dozvola odnosi zadovoljava sve ostale zakonom predviđene uslove.

Za sredu je, kako je saopšteno iz crnogorske Vlade, zakazan sastanak predstavnika NKT-a, Državne izborne komisije, nadležnih državnih institucija i nevladinih organizacija koje se bave izbornim uslovima, na temu mera koje je potrebno doneti kako bi na predstojećim izborima bio omogućen neometan izborni proces u okolnostima proširene infekcije koronavirusom.

KOMENTARIŠI