Još tri miliona ljudi u Srbiji tek treba da se prijavi za nove knjižice.

“Zbog ogromnih redova na šalterima i reagujući na apele građana koji stižu, ministarstvo je ovo uvrstio kao hitnu inicijativu u svoj rad. Ovim putem želimo da obavestimo građane da u ovom trenutku više nema potrebe da čekaju za prijavu zamene na šalterima jer će u najkraćem roku ovu uslugu moći da zatraže od države od kuće”, navodi se u saopštenju Ministarstva, u kome se objašnjava i na koji način se na portalu eUprave može poslati zahtev – prenosi list Danas.

Takođe, treba znati da osiguranici preko čijeg osiguranja i drugi članovi porodice ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu, uplaćuju dodatnih 400 dinara za svakog člana.

Krajnji rok za podnošenje zahteva je 31. decembar, a do sada je to učinilo tek nešto više od trećine građana. Međutim, bilo je žalbi onih koji već poseduju nove knjižice da ne mogu da dobiju uslugu jer pojedine zdravstvene ustanove nisu u sistemu. Tako su neki građani bili prinuđeni da plate pregled jer njihove knjižice nije bilo moguće učitati i utvrditi da li su zdravstveno osigurani.

Mada u kancelariji za zaštitu prava pacijenata kažu da dosad nije bilo nikakvih pritužbi, zbog tehničkih problema reagovao je zaštitnik građana, koji je upozorio Ministarstvo zdravlja na teškoće koje građani imaju “zbog nespremnosti zdravstvenih ustanova za novu legitimaciju” i predložio produženje roka za prelazak na nove knjižice.

Ministarstvo je odgovorilo da se radi na prevazilaženju tehničkih problema, kao i da građani neće snositi posledice ukoliko knjižice ne zamene na vreme – piše Danas.

KOMENTARIŠI