Foto: Urban City / B.P. / arhiva

Novi blok B3 u termoelektrani “Kostolac” biće pušten u rad za oko dva meseca. Ovo je jedan od najvažnijih projekata koji će dugoročno da obezbedi dodatnu sigurnost našeg elektro-energetskog sistema.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u Davosu da će za mesec ili dva biti otvoren novi termo-blok u Kostolcu, ističući da četiri decenije nismo nijedan veliki energetski pogon izgradili.

Termoelektrana B3 je snage 350 megavata i činiće pet odsto proizvodnog portfolija “Elektroprivrede Srbije”. U elektranu je ugrađena i najsavremenija oprema za smanjenje emisija štetnih gasova, čiji će nivo biti u skladu sa nacionalnom i evropskom regulativom što je veoma važno za kvalitet vazduha u Kostolcu i okolini.

Radovi na izgradnji zvanično su počeli u januaru 2016. godine, a stručnjaci ističu da je to jedan od tehnički najsloženijih projekata. Termo-blok je projektovan prema najstrožim evropskim standardima. Imaće ugrađene savremene elektrofiltere, sistem za odsumporavanje dimnih gasova, denitrifikaciju, savremene sisteme za transport pepela i šljake i za prečišćavanje otpadnih voda.

Projekat u Kostolcu realizuje se na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture. Izvođač radova je kineska kompanija CMEC. Ukupna vrednost projekta je 715,6 miliona dolara, a od toga ulaganja u izgradnju novog bloka B3 iznose 618 miliona dolara, dok je projekat povećanja proizvodnje uglja na kopu “Drmno” vredan 97,6 miliona evra. Ukupno 85 odsto sredstava za finansiranje projekta obezbeđeno je iz dugoročnih kredita kineske Eksim banke, dok 15 odsto obezbeđuje EPS.

Vlažni elektrofilter ugrađen u novi blok B3, koji služi za smanjenje praškastih materija iz dimnih gasova, prva je oprema ove vrste koja će se koristiti u elektranama u Srbiji. Na dimnjaku će da izlaze gasovi sa stepenom prečišćenosti oko 99,8 odsto. Emisije će biti višestruko smanjene, na primer, sumpor-dioksid će biti na nivou 150 miligrama po kubnom metru, azotni oksidi 200, a praškaste materije 10 miligrama po kubnom metru, što je u skladu sa najstrožim ekološkim standardima.

1 KOMENTAR

  1. Ugovor sa Kinezima je potpisan u novembru 2013 god. tako da će ova izgradnja trajati 10.5 godina što je svetski rekord.Za to vreme se uradi nuklearna elektrana snage 1000 MW.

KOMENTARIŠI