Foto: APPLE

Novi „ajfon“ uređaji opremljeni softverom koji otkriva da li je vlasnik doživeo saobraćajnu nesreću i automatski pozivaju hitnu službu, ostali su zbunjeni tokom vratolomne vožnje njihovih vlasnika na rolerkosteru.

Eplov poslednji model telefona automatski je pozvao hitnu službu iz džepa ljudi koji su se vozili na rolerkosteru u nekoliko gradova Amerike, pogrešno tumačeći udare i trzaje tokom vožnje kao automobilsku nesreću.

Najnoviji model „ajfona 14“ kao i najnoviji „Epl“ satovi, imaju i funkciju koja detektuje pokrete i vibracije tipične za teške saobraćajne nesreće i poziva hitnu pomoć ukoliko vlasnik ne reaguje i ne poništi poziv.

Otkako je novi model pušten u prodaju u septembru, komunikacioni centar hitne službe okruga Voren u Ohaju primio je najmanje šest poziva za prijavu saobraćajnog udesa, prema izveštaju Volstrit džornala.

Svi pozivi su upućeni sa Kings ajlanda, zabavnog parka u blizini Sinsinatija koji ima rolerkoster „Orion“, na kome se propada više od 90 metara brzinom od preko 100 kilometara na sat.

Ostali automatski pozivi su upućeni sa tobogana „Džoker“, visokog 12 spratova, u zabavnom parku Siks flegs grejt Amerika u blizini Čikaga.

Jedan automatski poziv, koji je uputio telefon Sare Vajt dok je uživala u vratolomnoj vožnji na „Mistik timbersu“ na Kings ajlandu, saopštio je hitnoj službi njene koordinate i rekao: „Vlasnik ovog ajfona je doživeo tešku saobraćajnu nesreću i ne reaguje na alarm telefona“, dok se u pozadini čuju muzika i vriska.

„Eplov“ novi softver za otkrivanje sudara može da pozove hitnu pomoć kada vlasnici ne reaguju ili su u nesvesti. Posle teške nesreće u Nebraski u kojoj je automobil udario u drvo, a nije bilo očevidaca, telefon je alarmirao hitnu pomoć.

Kako bi se izbegli lažni alarmi, telefon prikazuje upozorenje na ekranu i pokreće odbrojavanje od 20 sekundi dok se ne oglasi alarm. Međutim, ovo vlasnici ne mogu da čuju okruženi bukom zabavnog parka dok uživaju u suludim vožnjama.

Iz kompanije „Epl“ su za Volstrit džornal rekli da je ova funkcija optimizovana da korisnicima pruži brzu pomoć, uz minimalnu mogućnost lažnih poziva, ali da će funkcija i dalje biti usavršavana.

Novinar Volstrit džornala razgovarao je sa čovekom kome je novi „ajfon 14 pro maks“ ispao sa motocikla tokom vožnje kroz Njujork krajem prošlog meseca.

Vlasnik nije uspeo da pronađe telefon i produžio je dalje, ali je za to vreme „ajfon“ poslao SMS poruke svim kontaktima iz imenika koje je označio za hitne slučajeve, uključujući njegovu majku i partnerku.

„Bila sam van sebe. Pomislila sam na najgore“, rekla je novinaru njegova devojka.

KOMENTARIŠI