Novi lekovi na listi RFZO

Novi lekovi na listi RFZO

Foto: Pixabay // ilustracija

Na listu lekova o trošku zdravstvenog osiguranja stavljen je 31. lek, a među najvažnijima su lekovi za lečenje karcinoma jajnika i karcinoma dojke.

Novi lekovi koji se nalaze na listi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) predstavljaju potupno nove terapijske opcije, a tu su i lekovi koji su terapijska alternativa onim lekovima koji su već bili na listi, čije stavljanje na listu nije zahtevalo dodatna finansijska sredstva u odnosu na već postojeće cene.

Pored lekova za karcinome jajnika ili dojke, nove medikamente su dobili i pacijenti sa infektivnim i oftalmološkim bolestima.

Novina je i lek za lečenje dijabetičnog makularnog edema, kao i lek za lečenje hormone pozitivnog metastatskog karcinoma dojke, što predstavlja jedan od najvažnijih lekova za lečenje ovog oboljenja i standardna je terapija u svim vodičima za lečenje. Prošle godine savremenu terapiju o trošku fonda dobile su žene obolele od karcinoma dojke, ali je tada jedna grupa pacijentkinja sa tumorom dojke ostala bez terapije, piše “Blic“.

Lista lekova, osim novih lekova, obuhvata i sniženje cena postojećih lekova usaglašenih sa uporednim cenama u referentnim zemljama i kursom evra koji se primenjuje za obračun cena lekova. Time je omogućeno da će osigurana lica za pojedine lekove na listi izdvajati manje sredstava za procentualnu participaciju. Inače, svi ovi lekovi će biti dostupni osiguranim licima nakon sprovođenja postupka centralizovane javne nabavke.

KOMENTARIŠI