Novi Sad dobio mural koji ne može da se isprlja

Novi Sad dobio mural koji ne može da se isprlja

Zahvaljujući znanju naučnika sa Katedre za inženjerstvo materijala Tehnološkog fakulteta i umeću umetnika iz Grupe građana "Lančana reakcija", stanari Puškinove, kao i svi Novosađani, dobili su novi mural.

Ovaj mural pod nazivom “Keep growing”, doduše, specifičan je jer ne može da izbledi ili da se isprlja. On je presvučen posebnim samočistivim materijalom koji je razvijen upravo u Novom Sadu, na Tehnološkom fakultetu i omogućava da se površina samoodržava kada je izložena sunčevoj svetlosti.

Kako kaže asistentkinja na Katedri za inženjerstvo materijala Tehnološkog fakulteta dr Snežana Vučetić, zaposleni u laboratoriji za inženjerstvo materijala praktično su grupa forenzičara koja razvija nove materijale, analizira postojeće i otkriva tehnologiju i metode pomoću kojih se čuva naše kulturno nasleđe. Materijal kojim je mural presvučen omogućava da ovo parče umetnosti nikad neće morati da se pere, dorađuje ili sređuje, već će uvek izgledati sveže i jarko.
 
“Naime, ‘heromat’ fotokatalitička prevlaka je aktivni nanomaterijal baziran na glini i fotoktalitički aktivnom poluprovodniku. Merenjem fotoktalitičke aktivnosti dokazana je efikasnost samočišćenja, što osigurava otpornost tretiranih površina na dejstvo zagađivača iz okruženja i mikrobiološku koroziju, istovremeno zadržavajući estetske karakteristike i funkcionalne osobine površina. ‘Heromat’ prevlaka je transparentna na svim testiranim materijalima – opeka, beton, kamen, malteri, fasadne boje… Otporna je na abraziju, cikluse smrzavanja i otapanja, izduvne gasove i ne utiče na promenu parapropustljivosti osnovnog materijala koji se zaštićuje, navodi dr Vučetić.
Foto: Tehnološki fakultet/Lančana reakcija

Primena prevlake, dodaje ona, omogućava da spoljne površine istorijskih i novih građevina godinama ostanu čiste, bez potrebe za dodatnim intervencijama, što smanjuje učestalost intervencija čišćenja i potrebna finansijska sredstva.

Više o ovoj vesti pročitajte OVDE

KOMENTARIŠI